Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Kórházak szemetelték tele az óceánokat a pandémia alatt

Posted by Suggestor - 2021. november 15. hétfő

Infostart

2021. november 14.

A védőeszközök használata miatt globálisan problémát okoz az eldobott kesztyűk és maszkok környezetszennyezése: 26 ezer tonna hulladék már az óceánokban landolt.

Két emeletes busz súlyával vetekszik annak a műanyagszemétnek a mennyisége, amely a koronavírus-pandémia miatt kerül óceánjainkba egy kutatás szerint. A kesztyűk és a maszkok használata olyan mennyiségű hulladékot generált, amellyel az országok már képtelenek megbirkózni.

A kutatók becsléseit figyelembe véve ez a mennyiség csepp a tengerben: a járvány kezdete óta 8,4 millió tonna műanyaghulladék keletkezett 193 országban a The Guardian cikke szerint.

A világjárvány az egyszer használatos műanyagok iránti megnövekedett kereslethez vezetett, ami fokozza a nyomást az amúgy is kezelhetetlen globális műanyaghulladék-problémára. A műanyagok nagy távolságokra eljuthatnak az óceánban, találkozhatnak a tengeri élővilággal, és potenciálisan sérülésekhez vagy akár halálhoz is vezethetnek” – mondja Ji-Ming Peng és Pejpej Vu, a Nankingi Egyetem két kutatója.

Márciusban egy kutatás egy, a hollandiai Leidenben zajló csatornatisztítás során megtalált, kesztyűben fogságba esett hal példáját mutatta be, illetve Brazíliában FFP2-es maszkra bukkantak egy elhullott pingvin gyomrában.

Nem az egyéni használat a gond

A két kutató szerint az évszázad végére szinte minden, a pandémia alatt keletkezett műanyaghulladék az óceánok mélyén vagy a partjain fog kikötni.

A legtöbb szemét Ázsiából kerül a vizekbe – a teljes mennyiség 46 százaléka –, majd Európa következik – 24 százalék –, majd Dél-Amerika 18 százalékkal. Afrika 8, Észak-Amerika pedig 6 százalékot ad a szennyezéshez.

Peng és Vu szerint az általuk megtalált műanyagszemét 87,4 százaléka kórházakból származik,

és a védőfelszerelés használatából fakadó szennyezés a teljes mennyiségnek mindössze 7,6 százaléka. A csomagolóanyag 4,7, a tesztek pedig 0,3 százalékért felelnek.

“A legtöbb műanyag a kórházakban keletkező orvosi hulladékból származik, ami eltörpül az egyéni védőfelszerelések és az online vásárlás csomagolóanyagaiból származó hozzájárulás mellett. Ezhosszú távú problémát jelent az óceáni környezet számára, és főként a strandokon és a part menti üledékekben halmozódik fel” – fogalmaztak a kutatásban.

Európában a Dunába került a legtöbb szemét

A több ezer tonna maszkot, kesztyűt, tesztkészletet 369 nagyobb folyó sodorta az óceánokba. Ezek közül a délkelet-iraki Shatt al-Arab terhelése volt a legnagyobb: ez a folyó 5200 tonna hulladékot szállított az óceánba, ezt követte a Tibet nyugati részén eredő Indus folyó 4000 tonnával, a kínai Jangce folyó pedig 3700 tonnával. Európában a Duna juttatta a legtöbb műanyaghulladékot az óceánba: 1700 tonnát.

“Ezek az eredmények rávilágítanak azokra a folyókra és vízgyűjtőkre, amelyek különös figyelmet igényelnek a műanyaghulladék-kezelésben”

– vélekednek a szerzők, akik szerint az eredmények azt mutatják, hogy a pandémiás epicentrumokban, különösen a fejlődő országokban jobb egészségügyi hulladékkezelésre van szükség.

Forrás: https://infostart.hu/tudomany/2021/11/14/korhazak-szemeteltek-tele-az-oceanokat-a-pandemia-alatt

Egy hozzászólás a “Kórházak szemetelték tele az óceánokat a pandémia alatt”

  1. Névtelen said

    Igazságtalanság ezt a kórházakon számon kérni. Az orvosok, ápolók, technikai személyzet, mindenki maximálisan erőn felül teljesített és teljesít. Reménytelenül nehéz munkát végeztek és most megint ilyen idő következik. A hulladékkezelés az egész világon megoldatlan kérdés. Ne a kórházakon verjük el a port!!!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: