Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Belgium 2025-re leállítaná mind a hét atomreaktorát

Posted by Suggestor - 2021. december 25. szombat

Telex

2021. december 23. – 20:57

Ferenci Ármin

Megegyeztek a belga kormány tagjai, hogy leszerelik az ország mind a hét elöregedő atomreaktorát, írja a BBC.

A döntés értelmében Belgium 2025-ig bezárná erőműveit, de nem fordít teljesen hátat az atomenergiának, és legkevesebb 100 millió eurót (kb. 37 milliárd forintot) fektet be új technológiák kutatásába.

Már régóta vita tárgyát képezi a Belgium két atomerőművében működő hét atomreaktor. Néhány ezek közül már az 1970-es évek óta működésben van, és többször le kellett őket állítani vízszivárgások, mikrorepedések és más biztonsági incidensek miatt. A reaktorok állapota a környező országokban is téma lett, a németországi Aachen lakosainak például pár évvel ezelőtt ingyen jódtablettákat osztottak a közeli sugárzásveszély miatt.

A reaktorok sorsa komoly ellentéteket váltott ki Belgiumban is. A nem éppen stabil politikai klímájáról ismert ország 2003 óta küzd a problémával, akkor került be a belga alkotmányba az atomenergia fokozatos leépítésének ígérete. Az előző évtizedben felmerült a reaktorok üzemidejének meghosszabbítása, de a tavaly kormányra kerülő koalíció megfogadta, hogy tartja az eredeti, 2025-ös határidőt. A hét párt végül most egyezett meg a leállítások mikéntjében.

A kompromisszum értelmében a belga állam jelentős összeggel támogatja az új atomenergia-technológiák kutatását, beleértve a kisebb moduláris reaktorokot (SMR), illetve biztosítják két gázerőműnek a megépítését, amivel az ország energiaellátását tervezik garantálni. Belgium energiafelhasználásának körülbelül 40 százaléka jön jelenleg atomerőművekből.

A mostani megállapodás után végleges döntés 2022 márciusában jöhet, ez összefügghet azzal is, hogy a vilvoorde-i gáztüzelésű erőmű engedélyét a tervek szerint március 15-én adják meg. Alexander De Croo miniszterelnök még nem zárta ki csütörtökön, hogy a két atomerőmű újabb reaktorai adott esetben mégis tovább üzemeljenek a biztonság kedvéért, de ezt is nagyon valószínűtlennek nevezte.

Az atomenergia kérdése európai szinten is napirenden van. Januárra várható ugyanis az Európai Bizottság zöldenergia-jelentése, amiben listázzák azokat az energiaforrásokat, amik fenntarthatósági szempontból megfelelnek a karbonsemlegességi vállalásoknak.

Egyelőre nem világos, hogy az atomenergia bekerül-e ebbe a listába. Egyes országok, mint Franciaország, komolyan lobbiznak mellette, míg mások, például Németország, inkább atomenergia-ellenesek. Magyarország az előbbiek táborát erősíti, ezt Orbán Viktor többször is hangoztatta a közelmúltban.

Forrás: https://telex.hu/kulfold/2021/12/23/belgium-atomeromu-leszereles-regi

Egy hozzászólás a “Belgium 2025-re leállítaná mind a hét atomreaktorát”

  1. Névtelen said

    Talán mi megvehetnénk tőlük a bezárandó atomerőművek alkatrészeit.

    A legjobb lenne kínai vagy orosz közvetítőkön keresztül, úgy nagyon megéri.

    A még jobb lenne úgy, mint a PCR-tesztekkel, megvesszük, kifizetjük, talán el is hozzuk majd használat nélkül megsemmisítjük. Volt-nincs… Vagy talán nem is volt…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: