Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Követendő a szlovák műanyag palack és fémdoboz visszaváltási rendszer

Posted by Suggestor - 2022. január 10. hétfő

Greenfo.hu

2022. január 6.

Sarkadi Péter

Forrás: ujszo.com

Január elsején életbe lépett a törvénymódosítás, mely értelmében elindult a műanyag palackok és fémdobozok visszaváltása Szlovákiában. 15 eurocent (kb.50Ft.) darabonként már elég csábító motiváció.

„Fordulóponthoz érkeztünk, Szlovákia elkezdte a PET-palackok és a fém italdobozok újrahasznosítását, amelyek eddig elárasztották az erdőket” – jelentette ki Ján Budaj (OĽaNO) környezetvédelmi miniszter az új rendszer szimbolikus felavatásán. A zöldtárca vezetője hangsúlyozta, a feleslegessé vált palackok gyakran a természetben végzik, a műanyag hulladék bekerül a folyókba, onnan pedig eljut az óceánokba, s hatalmas mértékű szennyezést okoz.

A visszaváltással eltűnnek a PET-palackok az utcákról, és lehet, hogy épp azok, akik eddig meggondolatlanul elhajigálták őket, most hajlandóak lesznek a gyűjtésre – folytatta, majd emlékeztetett, minden visszaváltott darabért 15 cent jár.

Az üzemeltetővel, a megyék, illetve az önkormányzatok közreműködésével tavasszal féléves tisztító akciót kezdeményez, melynek célja a természetben felhalmozódott PET-palackok eltávolítása „egyszer s mindenkorra”.

Az uniós jogszabályok értelmében 2029-re minden tagállam köteles biztosítani az üdítőitalos palackok 90 százalékának begyűjtését.

Ha öt éven belül nem sikerül teljesíteni a 90%-os arányt, az üzemeltetőt magas büntetés fenyegeti.

Két éven belül szeretnék a 70%-os arányt meghaladni, a kitűzött cél eléréséhez azonban a lakosok segítségére is szükség lesz.

A miniszter nem feltételezi, hogy a reform az üveg reneszánszát eredményezi, a műanyag szállítása sokkal praktikusabb, mint a törékeny és nehéz üvegé.

Lucia Morvai, a szervezet külső kapcsolatokért felelős munkatársa figyelmeztetett, a palackokat, illetve fémdobozokat nem szabad összegyűrni a visszaváltás előtt, az automata a vonalkód leolvasásával ellenőrzi, Szlovákiában vásárolt termékről van-e szó.

A tárcavezető szerint erre azért van szükség, mert több uniós ország még nem vezette be a betétdíjas rendszert, s ezáltal szeretnék megelőzni, hogy tonnaszámra érkezzen Szlovákiába a műanyagpalack, amelyet anélkül váltanának vissza, hogy megfizették volna a betétdíjat.

Morvai leszögezte, a flakont sértetlen formában, a kupakkal együtt javasolt leadni. Hozzátette, tudatosítják, hogy számos jótékonysági akció épp az összegyűjtött kupakoknak köszönhetően valósulhatott meg, ennek ellenére azt tanácsolja, ne gyűjtsük külön a hulladékot.

Így tudjuk biztosítani, hogy a kupakok nem fognak henteregni az utcákon, és valóban újrahasznosítják őket mondta, majd hozzátette, különböző jótékonysági projekteken fognak részt venni. Továbbra is lehet nemes célokra gyűjteni a kupakot, de nem könnyű ilyen módon pénzhez jutni, Morvai szerint ugyanis 1 tonna kupakért 100–150 eurót lehet kapni.

Forrás: https://greenfo.hu/hir/a-z-nem-zorro-kovetendo-szlovak-hulladekcsokkentesi-modszer/

Egy hozzászólás a “Követendő a szlovák műanyag palack és fémdoboz visszaváltási rendszer”

  1. Névtelen said

    Meggyőződésem, hogy egy ilyen kezdeményezés nagy siker lenne idehaza is, különös tekintettel a sok mélyszegénységben élőre is.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: