Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az orosz-ukrán konfliktus közelebb hozhatta a végítélet óráját

Posted by Suggestor - 2022. január 20. csütörtök

Infostart

2022. január 19. 15:38

Csütörtökön válik nyilvánossá, mennyivel kerültünk közelebb éjfélhez az elmúlt egy év során: az Atomtudósok Közlönye minden évben közli, becslése szerint milyen közel járunk az emberiség teljes pusztulásához.

Száz másodperc éjfélig: két éve csak ilyen kevés választja el az emberiséget a lehető legrosszabbtól. Csütörtökön kiderül, az elmúlt 365 nap eseményeinek hatására merre mozdul az óra mutatója, bár keveseknek vannak illúziói.

Az Atomtudósok Közlönyének szimbólumává vált végítélet órája arra igyekszik felhívni az emberiség figyelmét, milyen gyorsan száguld saját veszte felé: nehéz elképzelni, hogy a közelmúlt eseményeit, különösen az ukrán–orosz határon kibontakozott konfliktust figyelembe véve ne azzal szembesülnénk, hogy éjfél közelebb van, mint valaha volt, írja a The Guardian.

Az éjfél egyre közelít

A hidegháború csúcspontján, az 1953-as hidrogénbomba-robbantást követően az óra két perccel járt éjfél előtt. Innen volt még visszaút is, a kubai rakétaválság idején a mutatók hét perccel kerültek éjfél elé, majd 1991-ben a hidegháború végén tizenhét percig sikerült azokat visszatornázni.

Azóta csak egyre közelebb és közelebb kerül az emberiség a pusztuláshoz: az okok közt szerepel a geopolitika növekvő változékonysága, a nukleáris fegyverek elterjedése és az éghajlatváltozás új, egzisztenciális fenyegetése, amelyet 2007-ben hivatalosan is tényezővé tettek a számításokban.

Az óra szimbólummá vált

“A visszaszámlálás és a rakétakilövések képi világát sűrítette egy órába”

– mondja Rachel Bronson, az Atomtudósok Közlönyének főszerkesztője. Hozzátette, az óra eredeti időpontja, a megalkotásakor rajta szereplő hét perc múlva éjfél sürgősséget, de egyben reményt is sugallt.

“Azt az érzést közvetítette, hogy tehetünk valamit. Még vissza tudjuk állítani. És mindezt olyan képben megfogalmazva, amely nem függ a nyelvtől” – mondja.

(rövidítve)

Forrás: https://infostart.hu/tudomany/2022/01/19/az-orosz-ukran-konfliktus-kozelebb-hozhatta-a-vegitelet-orajat?u

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: