Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A Zala Megyei Kormányhivatal mentheti meg a védett forrást, amiből lebetonozott falikutat csinálnának az épülő gyorsforgalmi út miatt

Posted by Suggestor - 2022. január 30. vasárnap

Telex

2022. január 29. – 15:05

Mizsur András

Néhány hónapja küzdelembe kezdtek civilek, hogy megmentsenek egy forrást, amit a Zalaegerszeget az M7-es autópályával összekötő M76-os gyorsforgalmi út egyik szakasza miatt gyakorlatilag lebetonoznának.

A tervek szerint ahol most a víz a felszínre bukkan, ott egy úgynevezett „csápos falikút” épülne, a forrás felesleges vizét pedig az úttest melletti árokba vezetnék. Vagyis jelenlegi, természetes formájában nem maradna meg a Csillag-hegyinek nevezett forrás.

A kérdéses szakasz Zalaegerszeg Keleti csomópont – Zalaegerszeg Északi csomópont között található. A Pethőhenye közelében lévő terület kedvelt kirándulóhelynek számít, sokan járnak oda a környező településekről, arra vezet az egyik jelzéssel ellátott turistaút is.

Nemrég felcsillant a remény, hogy megakadályozhatják a forrás lebetonozását.

Több hónapnyi várakozás és levelezgetés után az ügyben illetékes Zala Megyei Kormányhivatal december közepén hivatalosan is megerősítette a civileknek, hogy védettnek számít a forrás, egyúttal arról tájékoztatta a beruházót, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-t (NIF), hogy csak külön engedéllyel nyúlhat a forráshoz.

Az 1996-os, a természet védelméről szóló törvény szerint a Magyarországon található források (illetve a lápok, szikes tavak, kunhalmok, földvárak és víznyelők) „ex lege”, azaz a törvény erejénél fogva, külön döntés nélkül is védettséget élveznek. Ehhez azonban az kell, hogy nyilvántartásba vegyék őket

A Csillag-hegyi forrás esetében ez csak nemrég történt meg (a civilek tavaly nyáron kezdeményezték a védetté nyilvánítását), annak ellenére, hogy addig is lehetett tudni, hogy van egy vízforrás arrafelé. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő is tudott a forrásról, de a tervek készítése közben arra jutottak, hogy az nem védett. „Ilyen értelmű értesítést társaságunk sem a nemzeti parktól, sem mástól nem kapott” – írták korábbi megkeresésünkre.

A Csillag-hegyi forrás ügyét a civilek közül ketten viszik, Lang Ferenc és Gróf Krisztián, ők leveleztek a kormányhivatallal, a nemzeti parkkal és a beruházóval.

Egyszerű természetkedvelő állampolgárnak tartják magukat, különösebb jogi előképzettség nélkül vágtak bele a forrás megmentésébe. Az elején saját ismerőseik is kilátástalannak tartották küzdelmüket, attól féltették őket, hogy bajuk is lehet belőle.

A józan ész azt diktálta, hogy ez bukott ügy. Mégiscsak egy sokmilliárdos, kiemelt állami beruházásról beszélünk, de most már merünk kicsit reménykedni.”

Azt akarják elérni, hogy a gyorsforgalmit pár kilométerrel arrébb építsék meg. Szerintük ez gazdaságosabb is lenne, mert nem kéne a terepviszonyok miatt 20-25 méter magasságban elhordani a földet.

Lang Ferencék szeretnék megmenteni a forrást körülölelő bükköst is, mivel szerintük a fák kivágásával a forrás is megsemmisülne.

A jogszabályok szerint a forrás védettsége kiterjed a közvetlen környezetére is, ennek megfelelően a Balaton-felvidéki Nemzeti Park december elején arról tájékoztatta őket, hogy védettségre javasolták a forrás körül kijelölt 0,8 hektáros területet. Ezzel azonban még nem zárult le az ügy, mert a kormányhivatal ebben a kérdésben még nem döntött. Most azt próbálják elérni a kormányhivatalnál, hogy ismerje el a bükkös védettségét is.

Hiába számít hivatalosan is védettnek a forrás, a kormányhivatal ettől még engedélyezheti a forrást érintő munkálatokat, mondta a környezetvédelmi joggal foglalkozó EMLA Egyesület igazgatója, Kiss Csaba, aki jogi tanácsadással segítette a civileket.

Azt fogják vizsgálni az engedélyeztetési eljárásban, hogy az útépítés sérti-e a természetvédelem érdekeit.

A Fertő-tavi beruházás, a Normafán zajló fejlesztések és a Gellérthegyre megálmodott sikló példája is mutatja, hogy engedély birtokában azokon a területeken is jogszerűen lehet építkezni, ahol védett természeti érték található. Ugyanakkor a kormányhivatal jogszerűen léphet fel a biodiverzitás védelmében, és mondhatja azt a beruházónak, hogy az új fejlemények fényében felülvizsgálja a korábban kiadott engedélyeket.

Ezek alapján Kiss Csaba úgy látja, a kormányhivatal nagy eséllyel a forrás szempontjából kedvező döntést hoz majd. Ha mégsem így történik, végső esetben természetveszélyeztetésre hivatkozva a civilek pert indíthatnak a beruházó ellen.

Alaposan meg kell gondolniuk, hogy hajlandók-e idáig elmenni. Ritkák az ehhez hasonló ügyek, 2-3 évente van egy-egy, részben a magas perköltségek miatt, ami ennél az ügynél akár egymillió forint is lehet, mondta az EMLA igazgatója. Ráadásul magánszemélyként nem is indíthatnak ilyen típusú eljárást, az kell, hogy egy bejegyzett civil szervezet beálljon mögéjük.

A beruházó szerint neki nem szóltak, hogy védett lett a forrás

Előző megkeresésünkre azt írta a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő, hogy

„a kialakított nyomvonalnál optimálisabb vonalvezetés nem határozható meg”.

A forrás körbebetonozását annyival intézték el, hogy a turisták a gyorsforgalmi út megépítése után is tudnak majd vizet venni a helyen.

Rövidítve, a teljes szöveg az alábbi linken olvasható:

Forrás: https://telex.hu/belfold/2022/01/29/m76-os-gyorsforgalmi-termeszetvedelem-forras-kormanyhivatal-vedettseg-nemzeti-infrastruktura-fejleszto

Hírdetés

Egy hozzászólás a “A Zala Megyei Kormányhivatal mentheti meg a védett forrást, amiből lebetonozott falikutat csinálnának az épülő gyorsforgalmi út miatt”

  1. Tummy Zummy said

    Drukkolok! Főleg így, a választások közeledtével lehet remény arra, hogy egy fontos dolgot fontosként kezeljenek. Hajrá! 👍👍👍 ❤ ❤ ❤

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: