Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Újra emelkednek az esetszámok: a lopakodó omikron vagy a járványügyi intézkedések eltörlése lehet az oka

Posted by Suggestor - 2022. március 22. kedd

Infostart

2022. március 22.

Szakértők szerint a BA.2 variáns térnyerése mellett az enyhített intézkedések és a gyengülő immunitás a felelős a trendért.

Nagy-Britannia mellett Németország és Franciaország is meglepve szembesülhetett azzal, hogy a csökkenést követően ismét jelentősen megugrott a koronavírusos esetek száma a MedicalXpress cikke szerint.

Franciaországban harmadával emelkedett a frissen diagnosztizált betegek száma azóta, hogy a korlátozások javát eltörölték, Németországban a rekord 300 ezres betegszám ellenére is kitartanak az enyhítés mellett, Olaszországban május elsején áll vissza az élet a korlátozások nélküli kerékvágásba a növekvő esetszámok ellenére, és Nagy-Britannia úgy törölte el a nemzetközi beutazásra vonatkozó korlátozásokat, hogy jelenleg lakosságának ötöde koronavírusos.

Ausztria viszont egy héttel az FFP-maszkok viselésének eltörlése után ismételten életbe lépteti az intézkedést a sok megbetegedés miatt.

A tudósok sejtik az okokat

Sokan a kormányintézkedéseket hibáztatják, de a kutatók rámutatnak arra is, hogy a lopakodó omikron terjed nagyon jelenleg, amely nagyjából 30 százalékkal lehet fertőzőbb,

mint az eredeti omikron.

Antoine Flahault, a Genfi Egyetem Globális Egészségügyi Intézetének igazgatója szerint több hipotézis is felmerült, amelyek nem zárják ki egymást. Szerinte a BA.2 egyértelműen a jelenlegi trendek egyik gyanúsítottja, de megemlítette az immunitás csökkenését és az intézkedések enyhülését is. Arra is rámutatott, hogy kutatások jelezték: a rossz levegőminőség is összefügg a betegség terjedésével.

Nem aggódnak az emberek

Simon Clarke, a Readingi Egyetem sejt-mikrobiológus professzora szerint a Nagy-Britanniában megugró esetek ellenére úgy tűnik, hogy a lakosság körében a vírussal kapcsolatos aggodalom a világjárvány kezdete óta soha nem látott mélyponton van.

“Úgy tűnik, hogy a BA.2-es változata áll a fertőzések fellendülése mögött, ami ismét azt mutatja, milyen gyorsan változhat a helyzet, ahogy a vírus új mutációkat hoz létre”

– mondta a Science Media Centre-nek.

Intézkedésképpen Franciaország és Nagy-Britannia is lehetővé tette egyes lakosai számára a negyedik oltás felvételének lehetőségét, a WHO ugyanakkor ismételten arra figyelmeztet: mindaddig, amíg a fejlett országok ismétlőket adnak be lakosaiknak, sok helyre nem jut még elegendő oltás az alapimmunizáláshoz, újabb variánsok jelennek meg, melyek ismét átírhatnak mindent.

Forrás: https://infostart.hu/tudomany/2022/03/22/ujra-emelkednek-az-europai-covid-esetszamok-tobb-ok-is-van-a-hatterben

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: