Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az emberek vérében is kimutatták a mikroműanyagot

Posted by Suggestor - 2022. március 25. péntek

444.

Herczeg Márk

2022. március 24.

Először mutattak ki mikroműanyag-szennyezést az emberi vérben, a tudósok a vizsgált emberek közel 80 százalékában találták meg az apró részecskéket.

A tudósok – akik képesek akár 0,0007 mm nagyságú mikroműanyagot is kiszúrni – 22 névtelen donor vérmintáját elemezték, akik mind egészséges felnőttek, és 17 vérmintában találtak műanyagrészecskéket.

A minták fele PET-műanyagot (polietilén tereftalátot) tartalmazott, amit általában italos palackokhoz használnak, a harmadukban polisztirol volt, amit élelmiszerek és egyéb termékek csomagolására használnak, míg a negyedükben polietilént találtak, ebből műanyag zacskókat állítanak elő.

A felfedezés azt mutatja, hogy a részecskék bejárhatják a testet, és megragadhatnak a szervekben. Az egészségre gyakorolt hatásuk még nem ismert, de a kutatók aggódnak amiatt, hogy a mikroműanyagok károsítják az emberi sejteket a laboratóriumban, és a levegőszennyező részecskékről már ismert, hogy bejutnak a szervezetbe, évente milliók korai halálát okozva.

Rengeteg műanyaghulladék kerül a környezetbe, és a mikroműanyagok mára az egész bolygót szennyezték, a Mount Everest csúcsától a legmélyebb óceánokig kimutatták.

Az emberek az apró részecskéket az étellel és a vízzel fogyasztják, illetve belélegezik őket, a felnőttek meg a csecsemők székletében is megtalálták.

„Tanulmányunk az első jele annak, hogy polimer részecskék vannak a vérünkben – ez áttörést jelentő eredmény” – mondta Dick Vethaak professzor, az amszterdami Vrije egyetem ökotoxikológusa. „De ki kell terjesztenünk a kutatást, és növelnünk kell a minták méretét, a vizsgált polimerek számát stb.”, több csoport további vizsgálata már folyamatban van – mondta.

Vethaak szerint „mindenképpen jogos az aggodalom”, „a részecskék ott vannak, és az egész testbe eljutnak”.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a csecsemők székletében tízszer magasabb a mikroműanyag mennyisége, mint a felnőtteknél, és hogy a műanyag palackokkal táplált csecsemők naponta milliónyi mikroműanyag részecskét nyelnek le.

„Tudjuk, hogy a csecsemők és a kisgyerekek általában sebezhetőbbek a vegyi anyagok és részecskék expozíciójával szemben. Ez nagyon aggaszt” – mondta. (Guardian)

Forrás: https://444.hu/2022/03/24/eloszor-mutattak-ki-mikromuanyagot-emberek-vereben

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: