Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az egészségügy terhelése a kovidjárvány lezajlása után sem fog csökkenni

Posted by Suggestor - 2022. április 26. kedd

Infostart

2022. április 25.

Friss elemzés érkezett.

A német stratégiai tanácsadó Roland Berger cég nagyszabású tanulmánysorozatának második része az egészségüggyel foglalkozik – melyet a Napi.hu szemlézett.

A kutatás körbejárja a koronavírus-járvány kérdésein kívül az éghajlatváltozás egészségügyre gyakorolt hatását, a betegségek arányainak jövőbeli változásait és a betegápolás átalakulásának lehetőségeit.

Kijelenti végül, hogy a világjárvány mellett számos hasonlóan sürgető globális egészségügyi probléma vár megoldásra.

Az éghajlatváltozás egészségügyre gyakorolt hatásának vizsgálata kapcsán megállapítják, hogy a klímaváltozás kezelésére fordított globális költségek egyharmadát az egészségüggyel kapcsolatos kiadások teszik ki,

azaz az éghajlati válságot egészségügyi válságként is lehet értelmezni. A külső környezeti tényezők ugyanis, mint például a légszennyezés vagy az éghajlatváltozás, riasztó megbetegedési kockázattal járnak.

A többi között arra is felhívják a figyelmet, hogy a növekvő világnépességben régiók szerint változik a fertőző és nem fertőző betegségekből eredő halálesetek száma. A fertőző betegségek okozta halálozási számok világszerte csökkenek – a növekvő életszínvonalnak és a higiéniai fejlődésnek köszönhetően – ez azonban nem mondható el az olyan nem fertőző (nagyrészt krónikus) betegségekről, melyek a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás vagy a környezetszennyezés miatt alakulnak ki.

2050-ig a költség- és ellátásigényes megbetegedések száma – például demencia, cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek, rákos megbetegedések tovább növekszik.

2060-ig a nem fertőző betegségek miatti halálozás több mint 50 százalékkal fog nőni – írják az elemzés készítői.

A Roland Berger prognózisában arra is rámutat, hogy a betegápolást támogató rendszerek és a gondozási erőforrások elosztása világszerte jelentősen eltér.

Ahol rendelkezésre állnak adatok, világossá válik, hogy a gondozás sarokköve világszerte a családtagok által végzett, általában képzetlen és fizetetlen otthoni ápolás, amely jelentős terhet ró a gazdaságra és az egyénre egyaránt – áll az elemzésben. A fejlett, többnyire nyugati országokban a hosszú távú ápolás támogatási rendszerei a legjobb esetben is hiányosak, az ápolási források elosztása a GDP mindössze 1-3 százalékát teszi ki. A hosszú távú ápolás tendenciái számos országban az intézményi ápolásról az otthoni ápolásra való áttérést mutatják – teszik hozzá.

Azt is megállapítják, hogy a következő években egyre több gondozóra lesz szükség, ráadásul a demencia, valamint az öregedő társadalmakban más, gondozást igénylő betegségek elterjedésével az ápolási igények egyre összetettebbé válnak.

Az OECD szerint 2040-re az ápolószemélyzet terén 60 százalékos növekedésre lesz szükség ahhoz, hogy az ápolók és az idős gondozottak jelenlegi aránya megmaradjon – de a várható ápolási hatékonyság javulásával ez a szám a felére csökkenhet.

(rövidítve)

Forrás: https://infostart.hu/tudomany/2022/04/25/a-pandemianal-is-lesz-nagyobb-gondja-az-egeszsegugynek

2 hozzászólás a “Az egészségügy terhelése a kovidjárvány lezajlása után sem fog csökkenni”

  1. Gábor said

    Úgy gondolom, az egészségügy költségeit rendszerszinten lehetne csökkenteni azzal, ha az otthonápolásért az azt ellátó családtagnak fizetést adna az állam. Ha egy ápoló teljes fizetését kifizetik is neki, még mindig jelentős a költségcsökkentés, hiszen nincs szükség kórházi elhelyezésre, az ellátási költségek nem az államra hárulnak és a gondozás nem köt le nagyon drága erőforrásokat, ráadásul kórházi ágyak maradnak szabadon, tényleges ellátásra is sor kerülhet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: