Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Vigyázzunk a fülemülékre a parkokban, kertes házakban, akkor sokáig hallgathatjuk esti-éjszakai hangversenyüket

Posted by Suggestor - 2022. április 27. szerda

Greenfo.hu

2022. április 24.

Sarkadi Péter

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a fülemülék tavaszi vonulásához alkalmazkodva több mint egy évtizede hirdeti meg „Fülemülék éjszakája” országos programsorozatát, mely most két éves szünet után ismét útjára indul.

A Fülemülék éjszakája keretében április végétől május végéig országszerte számos helyszínen, többnyire lakott területeken vagy ezek határában várják a madarászok a madarak iránt érdeklődőket, hogy rövid késő délutáni, kora esti séta keretében hallgassák a fülemülék koncertjét.

A rendezvényhelyszíneken nem csak hallani, de gyakran kézben is látni lehet a fülemüléket, ugyanis sok helyen madárgyűrűzés is zajlik.

A 2022. évi „Fülemülék éjszakája” programhelyszínek folyamatosan frissülő listája az MME honlapjának kezdőoldalán, a kiemelt hírek között található meg.

Hazánkban a lakott területek bokrosaiban is gyakorinak számít a világ egyik legszebb énekhangú madara – a fülemüle. Ez a verébméretű, egyszínű barnás felsőtestű, vöröses farkú madár nem csak kilométernyi távolságra is elhallatszó hangereje és énekének változatossága miatt híres, de az is különleges benne, hogy a hímek éjszaka is énekelnek.

A rádió hőskorában, Angliában, a BBC-n közvetítettek egy szabadtéri koncertet, ahol Beatrice Harrison csellóművész a kertjében duettet játszott az ott éneklő fülemülékkel 1924 májusában. A kísérlet akkora közönségsikert aratott, hogy a rádióközvetítést a következő hónapban, majd a rákövetkező 12 tavaszon megismételték.

A faj hosszú távú vonuló, a telet Afrika Szaharától délre húzódó területein tölti. Az első madarak már április első felében, a többség április végén és május elején érkezik Magyarországra, és a hímek szinte azonnal énekelni kezdenek.

(rövidítve)

A greenfo honlapján videófelvételen látható az éneklő fülemüle.

Suggestor:

Évekkel ezelőtt a Városligetben is fészkelt fülemüle, két helyen is: az egyik helyszín a hajdani Kis Botanikus-kert volt, annak egy földigérő dús bokrában volt a fészke – egészen addig, amíg a szorgos kerti munkások ki nem tisztították a bokor alját és le nem metszették a bokor alsó ágait, tönkre téve a fülemüle fészkét.

A végső csapást a május elsejék esti ricsaja mérte a csalogányokra.

Akkor elköltöztek. Sejtésem szerint a vasúti töltés oldalába, a Mexikói útra, mert onnan hallottam s következő években dalolni őket.

Ezt az információt nem azért osztottam meg, hogy ügybuzgó kertészek utána menjenek rendet rakni.

Forrás: https://greenfo.hu/hir/hazaternek-afrikabol-a-fulemulek/

Egy hozzászólás a “Vigyázzunk a fülemülékre a parkokban, kertes házakban, akkor sokáig hallgathatjuk esti-éjszakai hangversenyüket”

  1. Névtelen said

    ❤ ❤ ❤

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: