Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az autók eleszik a kenyeret az emberek elől

Posted by Suggestor - 2022. május 1. vasárnap

Levegő Munkacsoport

2022.03.28.

Egy új tanulmány szerint Európa naponta 10 000 tonna búzát – amiből 15 millió kenyeret lehetne sütni – alakít át etanollá, amelyet a gépkocsik üzemanyagként égetnek el.

A tanulmányt készítő Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség (T&E) arra szólít fel, hogy a kormányok állítsák le a búza és más élelmiszernövények bioüzemanyagként való elégetését,

és erkölcstelennek minősítette, hogy a bioüzemanyag-lobbi most, a globális élelmiszerhiány idején is a termelés növelésére törekszik.

A tanulmány szerint amennyiben Európában megszüntetnék búza felhasználását bioüzemanyagok előállítására, az a globális piacra irányuló ukrán búzaellátás összeomlásának több mint 20 százalékát ellensúlyozná. Az olyan országok számára, mint Egyiptom, amely búzájának több mint 60 százalékát importálja, főként Oroszországból és Ukrajnából, ezek a kiegészítő piaci szállítások életmentőek lennének.

Ma jelentős európai nem kormányzati szervezetek egy csoportja, felszólította a kormányokat, hogy azonnal állítsák le az élelmiszernövények üzemanyagként való felhasználását.

A szervezetek szerint így elősegíthetjük a biztonságos élelmiszerellátást, és visszafoghatjuk az élelmiszerárak emelkedését.

Különösen az európai bioüzemanyag-lobbi (ePure és az Európai Biodízel Tanács) körében követelik egyre többen, hogy az orosz olaj helyett az üzemanyagokat olyan növényekből állítsák elő, mint a búza, kukorica, árpa, napraforgó és repce.

Teszik mindezt annak ellenére, hogy Putyin ukrajnai inváziója következtében az élelmiszerárak az egekbe szöktek, ami megtizedelte Európa kenyérkosarát. Ukrajna és Oroszország együttesen a világszerte forgalmazott búza és árpa mintegy negyedét, a kukorica 15 százalékát és a napraforgóolaj több mint 60 százalékát adja.

Maik Marahrens, a T&E bioüzemanyagokért felelős vezetője elmondta: Ahhoz, hogy az összes orosz olajimportot hazai bioüzemanyagokkal lehessen helyettesíteni, az EU termőterületeinek legalább kétharmadára lenne szükség.”

Lukács András, a Levegő Munkacsoport (a T&E tagszervezete) elnöke megállapította: „A helyzet annál is inkább tarthatatlan, mivel a bioüzemanyagok előállítása komoly állami támogatásban részesül. Ezeket a támogatásokat is haladéktalanul meg kell szüntetni.

Elfogadhatatlan, hogy miközben még egy olyan viszonylag fejlett államban is, mint Magyarország, 50 és 100 ezer közöttire becsülik az alultáplált gyermekek számát,

Forrás: https://www.levego.hu/hirek/2022/03/az-autok-a-kenyeret-is-eleszik-az-ehezok-elol/

3 hozzászólás a “Az autók eleszik a kenyeret az emberek elől”

  1. Sándor said

    Eddig csak a levegőt szívták el előlünk, most már a kenyerünket is megeszik… 😟

  2. Névtelen said

    Ez a “róka-fogta-csuka” tipikus esete… Mert azért a gépjármű-forgalom nagyon jelentős és fontos(!!!) részét a szállítmányozás és a tömegközlekedés teszi ki. És igen, ezek nagyrészt nem etanollal mennek.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: