Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Tusnádfürdő és a medvék – hogyan lehetséges az együttélés?

Posted by Suggestor - 2022. május 9. hétfő

Telex

2022. május 06.

A LIFE Ursus keretében készült szaktanulmányok megállapítják, hogy a medve számára a Kárpátokban a legnagyobb veszélyt az élőhelyének fragmentálódása (feldarabolódása), a vadászat, a zavarás, a szállítási infrastruktúra (utak, vasutak) és a települések terjeszkedése jelenti.

Az élőhely-fragmentáció és degradáció (az élőhely leromlása, elszegényedése) a legfőbb oka annak, hogy a medve odaszokik az emberi települések közelébe, azaz habituál.

Az élőhelyfragmentáció pont azt jelenti, hogy az eredendően emberkerülő fajnak a valaha összefüggő, nagy erdőségek helyett mára egy utakkal, településekkel, gyárakkal, fakitermelő telepekkel szétszabdalt tájban kell boldogulnia.

Ezért a kutatók hangsúlyozzák, biztosítani kell az összeköttetést – konnektivitást a medvék különböző élőhelyei között, valamint ezeknek az átkelőhelyeknek a zavarásmentesítését, nemcsak az állatok, hanem az emberek érdekében is.

A medvék tavasszal a téli álom után az alacsonyabban fekvő, korábban zöldülő területekre vonulnak, a szaporodási időszakban – május-júniusban – a gyümölcsökben gazdag területeket (vagy azok hiányában a gabonaföldeket) keresik, ugyanakkor a hímek hatalmas távokat tesznek meg a nőstényeket keresve.

Ősszel öreg fákkal teli lombhullató erdőkbe vonulnak, ahol van elég makktermés, vagy annak hiányában megdézsmálják a gyümölcsösöket.

Télire a magasan fekvő területekre vonulnak, barlangba, odúba fészkelik be magukat.

E különböző típusú élőhelyek között tehát összeköttetés kell legyen, ökológiai folyosók, átkelőhelyek révén.

Erdélyben az utóbbi években riasztó ütemben zajlott az egykor egybefüggő és átjárható mezőgazdasági területek és természetes élőhelyek további fragmentációja.

A térséget valósággal felszabdalják a kerítések, villanypásztorok, és számos esetben hatalmas területekről van szó. Külföldi befektetők sorra vásárolják fel a területeket, ahol farmokat működtetnek, ipari mezőgazdasági tevékenység zajlik, amelyet olyan villanypásztorral látnak el, hogy nemcsak medve, de egy légy sem tudna rajta átjutni.

A területfragmentáció olyan mértékű most már, hogy alapjaiban változtatja meg nemcsak a tájhasználatot, ebből fakadóan pedig a természetvédelmet, hanem a vadászatot is.

A trófeavadászat ki fog halni, jósolják a kutatók.

Az élőhelyek fragmentációja miatt egy olyan nagy mozgás- és területigényű faj esetében, mint a medve, de talán általában véve sem már nem lesz lehetséges tradicionális vadgazdálkodásról beszélni, hanem inkább menedzsmentről – véli a biológus.

Nem végtelen erdőkről beszélünk, hanem egy utak, vasút, kerítések, települések által felszabdalt kultúrtájról.

Gyakorlatilag nem marad egy folyosó, egy útvonal, ahol áthaladhatnak az állatok egyik erdőből a másikba, így óhatatlanul a medvék is beterelődnek a települések közelébe, ami nekik is, és az embereknek is rossz. Közelebb kerülnek a településekhez, és egyre többen lesznek pontosan emiatt is: a települések közelségében könnyebb és biztonságosabb az anyamedvéknek felnevelni a bocsokat, mert nem veszélyezteti őket egy domináns hím

– magyarázta a biológus, Imecs István.

A vadászok közül sokan vannak helyi döntéshozó pozíciókban, és ugyan tudják, hogy az infrastruktúrafejlesztés tovább erősíti ezt a fragmentációt, amelynek következtében egyre gyakoribb a medvék megjelenése a településeken, de nem mondhatnak nemet a fejlesztésekre, így gyakorlatilag hosszú távon a tradicionális vadgazdálkodás fennmaradásának tesznek keresztbe.

(rövidítve)

Forrás: https://telex.hu/kozelet/2022/05/06/a-medvek-es-tusnadfurdo-fenntarthato-egyuttelesre-epitenek-brandet-a-ro-alert-turizmus-helyett

Egy hozzászólás a “Tusnádfürdő és a medvék – hogyan lehetséges az együttélés?”

  1. Gábor said

    😟😟😟

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: