Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A környezetszennyezés hatással van a testsúlyt szabályozó génekre: így öröklődik a kövérség

Posted by Suggestor - 2022. május 20. péntek

Portfolio

2022. május 19.

Egy nagyszabású tudományos megállapítás szerint a környezet vegyi szennyezése felerősíti a globális elhízást – számol be a hírről a The Guardian.

Az elképzelés, hogy az “obezogéneknek” nevezett mérgek befolyásolhatják a szervezet testsúlyszabályozását, még nem része a mainstream orvostudománynak, pedig egyre több bizonyíték utal arra, hogy annak kellene lennie.

AGGASZTÓ, HOGY EGYES, A TESTSÚLYT NÖVELŐ KÉMIAI HATÁSOK A GÉNEK MŰKÖDÉSÉNEK MEGVÁLTOZTATÁSÁVAL GENERÁCIÓKON KERESZTÜL ÖRÖKLŐDHETNEK.

A kutatók által az elhízás fokozásaként említett szennyező anyagok közé tartozik a biszfenol A (BPA), amelyet széles körben adnak a műanyagokhoz, valamint egyes növényvédő szerek, égésgátlók és a légszennyezés.

A GLOBÁLIS ELHÍZÁS 1975 ÓTA MEGHÁROMSZOROZÓDOTT, MA MÁR TÖBB AZ ELHÍZOTT VAGY TÚLSÚLYOS EMBER, MINT AZ ALULSÚLYOS, ÉS MINDEN VIZSGÁLT ORSZÁGBAN NÖVEKSZIK. MAJDNEM 2 MILLIÁRD FELNŐTT MÁR TÚLSÚLYOS, ÉS 40 MILLIÓ ÖT ÉV ALATTI GYERMEK ELHÍZOTT VAGY TÚLSÚLYOS

– írja a lap.

A tudósok szerint ez az új megközelítés lehetőséget kínál az elhízás megelőzésére a szennyező anyagoknak való kitettség elkerülésével, különösen a terhes nők és a csecsemők esetében.

Az elhízásgátlókra vonatkozó bizonyítékokat több mint 40 tudós három áttekintő tanulmányban ismerteti, amelyeket a Biochemical Pharmacology című, szakértők által lektorált folyóiratban tettek közzé. Elmondásuk szerint ezek a vegyi anyagok mindenütt jelen vannak: a vízben és a porban, az élelmiszerek csomagolásában, a személyi higiéniai termékekben és a háztartási tisztítószerekben, a bútorokban és az elektronikai eszközökben.

Az áttekintés mintegy 50 vegyi anyagot azonosított, amelyek összefüggésbe hozhatóak az elhízással. Ezek közé tartozik a BPA és a ftalátok, amelyek szintén műanyag adalékanyagok. További elhízást okozó anyagok a peszticidek, köztük a DDT és a tributiltin, a korábbi égésgátlók és újabb helyettesítőik, a dioxinok és a PCB-k, valamint a légszennyezés.

Forrás:

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220519/fontos-dologra-jottek-ra-a-tudosok-arrol-mi-koze-az-elhizasnak-a-kornyezetszennyezeshez-es-ez-hogyan-oroklodik-545895

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: