Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

200 négyzetkilométernyi területet foglal el a világ legnagyobb növénye

Posted by Suggestor - 2022. június 1. szerda

Telex

2022. június 01.

Fehér János

Tudósok felfedezték a világ eddig ismert legnagyobb növényét, egy nagyjából 4500 éves tengeri füvet, mely mintegy 200 négyzetkilométeren terül le Ausztrália nyugati partjainál, a tenger fenekén, írta az MTI a Guardian alapján.

Úgy 4500 éve egyetlen mag befészkelte magát egy jó adottságú helyre valahol a mai Shark-öbölben, Ausztrália nyugati partjainál. A magból az emberi jelenlét hiányában viszonylag zavartalanul akkora növény hajtott ki, amely ma nagyjából 200 négyzetkilométernyi tengerfenéken terülhet el.

A Posidonia australis faj – más néven szálas gömbfű vagy szalagfűgyakori növény Ausztrália déli partjai mentén. Amikor azonban a tudósok az öböl tengerifű-szálainak genetikai különbségeit kezdték felderíteni, rájöttek, hogy egyetlen növény burjánzott el gyöktörzsei segítségével.

Ez az egyetlen növény most is terül tovább, mint egy rét, miközben élőhelyet nyújt teknősöknek, delfineknek, dugongoknak, rákoknak, halaknak.

A szalagfű gyöktörzsei évente akár 35 centiméterre is megnőhetnek. Ennek alapján az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) megjelent tanulmány szerzői úgy becsülték, legalább 4500 évre lehetett szüksége a hatalmas növénynek, hogy ekkora területet elborítson.

A növény óriási, sűrű mezőket alakított ki, melyek egyes helyeken minden irányban akkora területet foglalnak el, ameddig a szem ellát. Szalagjai néhol csak tíz centiméteresek, máshol akár egyméteresek is lehetnek.

A növény azért is különleges, mert megtalálta a módját, hogy fennmaradjon a Shark-öböl helyenként kétszeres sótartalmú vizeiben. Az öböl vizének hőmérséklete 15 és akár 30 Celsius-fokos is lehet.

Fennmaradása a tudósok szerint azzal függhetett össze, hogy a növény mindkét felmenőjének összes kromoszómáját megőrizte, ami vele született genetikai változatosságot jelent.

Ahelyett, hogy génjei felét az egyik, a másik felét a másik felmenőjétől kapta volna, a növény az összeset megtartotta” – magyarázta Elizabeth Sinclair, a tanulmány társszerzője.

A Shark-öböl szalagfűjének mérete nagyjából 200 négyzetkilométer (20 ezer hektár), így jóval nagyobb, mint a világ leghatalmasabb növényeként emlegetett, 43 hektár kiterjedésű, Utah állambeli nyárfa.

(rövidítve)

Forrás: https://telex.hu/tudomany/2022/06/01/huszezer-focipalyanyi-teruletet-foglal-el-a-vilag-legnagyobb-novenye

Hírdetés

2 hozzászólás a “200 négyzetkilométernyi területet foglal el a világ legnagyobb növénye”

  1. Névtelen said

    Wow… 😯👍

  2. Névtelen said

    ❤️ ❤ ❤

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: