Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A gyászbogárlárvák képesek polisztirolon megélni

Posted by Suggestor - 2022. június 11. szombat

Infostart / MTI

2022. június 10.

Forradalmasíthatják a műanyagok újrahasznosítását egyes enzimek, amelyeket a gyászbogárlárvák emésztőrendszerében találtak – állítják ausztrál tudósok.

A Queenslandi Egyetem kutatói rájöttek, hogy a műanyagot kedvelő Zophobas morio, a szuperférgekként is emlegetett gyászbogárlárvák az emésztőrendszerükben meglévő enzimeknek köszönhetően akár úgy is életben tudnak maradnak, hogy pusztán az egyik legelterjedtebb műanyaggal, a polisztirollal táplálkoznak.

A felfedezés nagy előrelépést hozhat a műanyaghulladékok ártalmatlanításában – idézi a BCC a Microbial Genomics szakfolyóiratban publikált kutatás egyik szerzőjét, Chris Rinkét.

Rinke szerint a szuperférgek úgy működnek, mint mini reciklálóüzemek:

szájukkal felaprítják a polisztirolt, majd azzal táplálják a bélrendszerükben élő baktériumokat.

A Queenslandi Egyetem kutatói a lárvák három csoportját tartották más-más étrenden, és úgy találták, hogy a polisztirollal táplálkozó szuperférgek még növelték is súlyukat.

A kutatócsoport több olyan enzimet is azonosított a lárvák beleiben, amelyek képesek lebontani a polisztirolt és a sztirolt. Mindkét műanyag gyakori az elviteles ételek csomagolásában, a szigetelésben és egyes autóalkatrészekben.

A BBC szerint mindazonáltal nem valószínű, hogy nagyüzemi féregfarmok jönnének létre a műanyaghulladék feldolgozására, inkább arról van szó, hogy meg kell találni azt az enzimet, amely a legnagyobb hatékonysággal segíthetne a műanyagok lebontásában a hulladékfeldolgozókban.

Chris Rinke szerint az enzim általi lebontás termékeit más mikrobák értékes alkotóelemmé alakíthatnák például bioműanyagok előállításához.

Már korábbi kutatások is kimutatták, hogy egyes bogarak lárvái képesek elfogyasztani a polisztirolt, de a mostani kutatás nagy előrelépés annak megértésében, hogy a szuperférgek bélrendszerében élő baktériumok molekuláris szinten miként oldják meg a műanyag lebontását – olvasható a BBC ismertetésében.

Más nemzetközi kutatásokban is sikerrel használtak baktériumokat vagy gombákat plasztik lebontására, de egyelőre még kérdéses, hogy ezek a technológiák működőképesek-e kereskedelmi szinten.

Forrás: https://infostart.hu/tudomany/2022/06/10/fergek-lesznek-az-ember-uj-szuperfegyverei-az-onpusztitas-ellen

Hírdetés

2 hozzászólás a “A gyászbogárlárvák képesek polisztirolon megélni”

  1. Névtelen said

    Aztán majd kiszabadulnak a hulladékfeldolgozóból és megeszik az egész világot… 😯😃😃😃

  2. Gábor said

    Ez valószínűleg az évtized vagy akár az emberiség történetének a legjobb híre! Ha ez igaz, akkor ezek az ausztrál tudósok – túlzás nélkül – a földi élet megmentői.
    Remélem, hogy igaz a hír és a gyakorlatban is be fog válni.
    👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: