Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Ferenc pápa: nem szabad “a jó és a rossz” összecsapására leegyszerűsíteni a háborút

Posted by Suggestor - 2022. június 14. kedd

Infostart / MTI

2022. június 14. 14:42

Ferenc pápa egy újságírókkal folytatott beszélgetésben úgy vélekedett, hogy az ukrajnai helyzet nem fekete-fehér, és nem szabad a konfliktus összetettségét “a jó és a rossz” összecsapására leegyszerűsíteni.

Ferenc pápa a jezsuita média munkatársaival találkozott még májusban, a beszélgetés tartalmáról kedden adott hírt a La Stampa című olasz napilap.

A katolikus egyházfő brutálisnak, kegyetlennek és ádáznak nevezte az Ukrajnában harcoló orosz hadsereget, míg a “bátor ukránoknak” a túlélésért folytatott küzdelmét méltatta.

“Az oroszok azt gondolták, egy hét alatt végeznek, de elszámították magukat. Egy olyan bátor néppel kerültek szembe, amely megharcol a túléléséért, a történelem során több ilyen harcot is megvívott” – fogalmazott a pápa.

Elmesélte, hogy néhány hónappal az orosz támadás megindítása előtt találkozott egy “bölcs államfővel”, aki aggodalmát fejezte ki neki amiatt, hogy a NATO “Oroszország kapujánál csahol, miközben nem fogja fel, hogy Oroszország nem engedi meg egyetlen más hatalomnak sem, hogy közelítsen hozzá, és ez a helyzet akár háborúhoz is vezethet”.

Ferenc pápa szerint ez a politikus, akit nem nevezett meg, “értette a jeleket”. Ezzel kapcsolatban aztán az egyházfő úgy fogalmazott, hogy “nem látjuk a teljes dráma minden elemét a háború mögött, amelyet esetleg egy bizonyos módon provokálhattak vagy nem akadályoztak meg”.

Határozottan elutasította azt az elméleti feltevést, hogy emiatt a nézete miatt akkor őt Putyin-pártinak lehetne tekinteni. “Nem vagyok az. Leegyszerűsítő és téves lenne ilyesmit állítani” – mondta.

Az egyházfő továbbá “elborzasztónak” nevezte, hogy Oroszország a háborús konfliktusban csecsen és szíriai zsoldosokat is bevet.

Ferenc pápa reményét fejezte ki a beszélgetés során, hogy szeptemberben Kazahsztánban, a világvallások kongresszusán találkozhat majd Kirill orosz pátriárkával.

Forrás: https://infostart.hu/kulfold/2022/06/14/ferenc-papa-nem-szabad-a-jo-es-a-rossz-osszecsapasara-leegyszerusiteni-a-haborut

Egy hozzászólás a “Ferenc pápa: nem szabad “a jó és a rossz” összecsapására leegyszerűsíteni a háborút”

  1. Névtelen said

    ❤️

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: