Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Újrakezdődött a világméretű nukleáris verseny

Posted by Suggestor - 2022. június 14. kedd

Hvg.hu

2022. június. 14.

Több mint 10 milliárd dollárt költ az USA nukleáris arzenáljának korszerűsítésére, a kínaiak és az oroszok a nyomában. A Stockholmi Békekutató intézet szerint a leszerelés a múlt , a nukleáris verseny újrakezdődött.

12705 az atomfegyverek száma a világon a SIPRI szerint. Ennek több mint a 90%-a az Egyesült Államok és Oroszország hadseregében vár bevetésre. Ezért keltett oly nagy figyelmet Putyin fenyegetőzése a nukleáris fegyverzettel.

Az atomfegyverrel rendelkező államok elképesztő tempóban modernizálják arzenáljukat” – hangsúlyozta Hans Kristensen, aki amellett, hogy a SIPRI kutatója, az Amerikai Tudósok Szövetségének nukleáris információs központját is vezeti. A Deutsche Wellének nyilatkozva kiemelte: nemcsak arról van szó, hogy a nukleáris hatalmak hagyományos atombombákat gyártanak, hanem arról is, hogy új nukleáris fegyvereket hoznak létre.

Különösen gyorsan igyekszik Kína felzárkózni az Egyesült Államokhoz és Oroszországhoz.

Jelenleg a kínaiak gyártják a legtöbb atomfegyvert, és senki sem tudja, hogy pontosan miért.

A kínaiak ugyanis egyáltalán nem beszélnek erről – mondta Hans Kristensen, aki a kollégáival együtt több mint 300 új rakétasilót számolt össze Kína nyugati sivatagos területein az elmúlt két év során. Ezekben a silókban ballisztikus rakéták vannak, amelyeket nukleáris robbanó fejjel látnak el.

A kínaiak valószínűleg attól tartanak, hogy nem élnének túl egy amerikai csapást.

Ez csak az egyik hipotézis. A másik az, hogy a kínaiak azzal számolnak, hogy a rakétavédelmi rendszerek egyre tökéletesebbek lesznek, és ezért egyre több nukleáris robbanófej kell ezek legyőzéséhez. A kínai hadügyminiszter Szingapúrban megerősítette: “Peking sosem mond le Tajvanról”.

“Ha valaki megpróbálná elválasztani Tajvant Kínától, a kínai hadsereg egyetlen pillanatra sem habozna háborút kirobbantani, bármi ára is legyen ennek” – idézte Vu Csien, a nemzetvédelmi tárca szóvivője a miniszterét. A kínai nemzetvédelmi minisztérium szerint a pekingi vezetés, amely Kína elidegeníthetetlen részének tekinti a szigetet, “ezer darabra tépné” a függetlenségi próbálkozásokat.

Hszi Csin-ping elnök “világszínvonalú hadsereget akar”. Ezért fontos lenne, hogy a kínaiak elfogadjanak egy nemzetközi egyezményt, amely korlátozza az atomfegyverek számát. Csakhogy Peking hallani sem akar erről. “A kínaiak visszadobtak minden ilyen javaslatot“ – hangsúlyozta Kristensen.

Ha nincs nemzetközi egyezmény akkor nukleáris versengés várható a három nagyhatalom: az USA, Oroszország és Kína között.

A kínaiak még mindíg messze le vannak maradva a két másik mögött a mindössze 300 nukleáris robbanófejjel.

(rövidítve)

Forrás: https://hvg.hu/gazdasag/20220614_Ujrakezdodott_a_vilagmeretu_nuklearis_verseny

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: