Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Kritikus állapotban a Pó folyó

Posted by Suggestor - 2022. június 20. hétfő

greenfo/MTI

2022. június 13.

Sarkadi Péter

Hetven éve nem volt ennyire alacsony a Pó vízszintje, és még csak most jön a nyár. Az észak-olaszországi folyó medre egyes helyeken majdnem teljesen kiszáradt az elmúlt évekhez képest magasabb tavaszi hőmérséklet, és a tartós csapadékhiány miatt.

Az AdBPo vízgazdálkodási hatóság főtitkára szerint tavaly és idén télen is jóval kevesebb hó esett a megszokottnál, és egyre ritkábbak az esőzések is a Pó-alföldön. Ráadásul az évszak átlagához képest négy fokkal magasabb hőmérsékletet mértek a tavaszi hónapokban – május második felét a júliusban megszokott hőség jellemezte.

A 652 kilométer hosszú Pó vízgyűjtő medencéje több mint 74 ezer négyzetkilométer, a területen több mint háromezer város 18 millió lakója él.

Ha tovább csökken nyáron a vízszint, az folyamatos vízhiányhoz vezethet a mezőgazdaságban és az energiatermelésben is. A Coldiretti termelői szövetség szerint a Pó apadása az olasz agrártermelés harminc százalékát veszélyezteti. Az ANSA olasz hírügynökség jelentése szerint ráadásul a következő hetekben is kitart majd a száraz, csapadékmentes hőség a területen.

A helyzet miatt most a katasztrófavédelemmel egyeztet a vízgazdálkodási hatóság, a vízkészlet drasztikus csökkenése miatt pedig az Utilitalia energiaszövetség 125 település polgármesterét szólította fel Piemont és Lombardia megyékben az éjszakai vízhasználat korlátozására vagy teljes felfüggesztésére.

Forrás: https://greenfo.hu/hir/kritikus-allapotban-a-po-folyo/

Hírdetés

Egy hozzászólás a “Kritikus állapotban a Pó folyó”

  1. Névtelen said

    😯😧

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: