Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Melyik naptej a legkevésbé ártalmas?

Posted by Suggestor - 2022. június 20. hétfő

Greenfo.hu

2022. június 16.

Forrás: Tudatos Vásárló – Biczó Gabriella

Időről időre felröppen egy-egy hír, amely szerint a naptejek többet ártanak, mint használnak. Hogy összetevőik az emberre és a környezetre is veszélyesek. Ez utóbbi bizonyosan igaz két összetevőre, amelyeket a világ számos turistaparadicsomában már be is tiltottak. A tilalom oka, hogy a naptejekben található összetevők, elsősorban az oxibenzon és az oktinoxát, károsítják a korallokat, veszélyesek a vízi élővilágra, és az amúgy is törékeny tengeri ökoszisztémákra.

Palau szigetállamban a tilalom 2020. január 1-jén lépett életbe, és minden olyan naptejre, illetve UV-szűrős kozmetikai készítményre vonatkozik, amelyben a 10 legkárosabb összetevő – köztük oxibenzon és az oktinoxát – megtalálható. Az ilyen termékeknek egyaránt tiltják az árusítását, a gyártását és az importot is.

A 2021. január 1-jén életbe lépett hawaii tilalom az oxibenzon és az oktinoxát tartalmú kémiai fényvédőt tartalmazó termékekre vonatkozik, kivéve azokat, amelyeket orvos írt fel használójának. Szintén az USA-beli Key West szigetén is hasonló döntést hoztak. Teri Johnston polgármester a döntésről akkor így nyilatkozott: “Többezer napvédő van a piacon, de zátonyunk csak egy.”

Ha a teljes országban nem is, Mexikó számos turista paradicsomában, így Cancunban, a Playa del Carmen-en és a Riviera Maya-n kizárólag lebomló fényvédőket – titán-dioxid vagy cink-oxid tartalmú termékeket – szabad használni.

Thaiföld szintén tiltja a kémiai napvédő összetevők – oxibenzon, oktinoxát, 4-methylbenzylidene camphor, butilparabén – használatát tengeri nemzeti parkjaiban.

A nagy iparági cégek ellenzik az intézkedést, szerintük a naptejekben található vegyületek káros hatásait nem önmagukban kellene csupán vizsgálni, hanem más tényezőkkel együtt, amelyek szintén hatással vannak az érintett vizekre, úgy mint a globális felmelegedés, egyéb szennyezések.

A teljes tiltás ellenzői között vannak azok is, akik arra hívják fel a figyelmet, hogy a napsugárzás ellen az embernek védekeznie kell, súlyos egészségügyi hatásai lehetnek annak, ha nem használnak napvédő terméket. Fontos az élővilág védelme, de a tiltás miatt attól tartanak, hogy megnő a bőrrákos esetek száma.

Azok a fentebb említett országok, amelyek betiltották a naptejeket két összetevőt tettek felelőssé az élővilág pusztulásáért: az oxibenzont és az octinoxátot.

Ugyanez ez a két kémiai összetevő a legveszélyesebb az emberre is. Mindkettő felszívódik a bőrön át, bejut az emberi szervezetbe, ahol megzavarhatja a hormonháztartást, a nemi hormonok és a pajzsmirigyhormonok működését kedvezőtlenül befolyásolhatja.

Titán-dioxid

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) osztja az amerikai szakhatóság véleményét abban, hogy a titán-dioxid rákkeltő hatású lehet, ha belélegezzük. Az európai szakhatóság szintén egyetért a titán-dioxid lehetséges rákkeltő hatásával, ezért az EU egy új szabályozást készített elő, amelynek értelmében minden olyan terméken fel kell tüntetni a rákkeltő figyelmeztető jelzést, amelyben megtalálható a titán-dioxid. Jellemzően vegyi- és kozmetikai termékekben fordul elő, a naptejben is. (A titán-dioxid felhasználását élelmiszerekben 2022. január 18-ától tiltja az élelmiszer-adalékanyagokról szóló uniós rendelet.)

Végül a javaslatot levették a napirendről, köszönhetően az iparág óriási lobbijának. Pedig betiltásról szó sem volt, csupán egy figyelmeztető címkéről, amely arra hívta volna fel a figyelmet, hogy belélegezve a titán-dioxid rákkeltő hatású lehet. Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag szakértője több cikket is publikált naptej témában, ő azon az állásponton van, hogy semmiképpen ne használjunk spray formában titán-dioxidot tartalmazó naptejet.

Nem létezik olyan napvédő krém, amely teljesen kockázatmentes mind az emberre, mind a környezetünkre. Úgy tűnik, csak elég jó megoldásaink vannak, tökéletes, valódi zöld alternatíva egyelőre nem áll rendelkezésünkre.

Amit azonban megtehetünk (és tegyünk is meg):

✓ Ne menjünk napra 11 és 15 óra között, maradjunk árnyékban,

✓ Viseljünk könnyű ruhát a nap ellen,

✓ Ha naptejet választunk, mindig olvassuk el az összetevők listáját,

Kerüljük az olyan termékeket, amelyek spray formátumúak és titándioxidot tartalmaznak. Titándioxidot csak krémként használjunk,

✓ Részesítsük előnyben a fizikai fényvédőket a kémiaival szemben,

✓ Ne süttessük magunkat a napon akkor sem, ha magas faktorszámú termékkel kentük be magunkat, mert hamis biztonságérzetet ad.

Nem egyszerű feladat naptejet választani, ha környezeti és egészségügyi szempontokat is szeretnénk figyelembe venni. Egy biztos: a nap káros sugarai ellen védekeznünk kell, a lehető legegyszerűbb, ha a déli órákban nem megyünk napra, más esetekben pedig fizikai fényvédelemről gondoskodunk.

(rövidítve)

Forrás: https://greenfo.hu/hir/melyik-naptej-a-legkevesbe-artalmas/

5 hozzászólás a “Melyik naptej a legkevésbé ártalmas?”

  1. Gábor said

    Éljen a napernyő és a nagy fák árnyéka! 🙂👍

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: