Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Van, ami a kipufogógáznál is rosszabb szennyező

Posted by Suggestor - 2022. június 23. csütörtök

Greenfo.hu – nepszava.hu

 1. június 10.

A legújabb tesztek szerint a nagy, modern autók kopó abroncsaiból csaknem 2000-szer több részecske kerül a levegőbe, mint a kipufogóikból. A törvényhozóknak hamarosan cselekedniük kell.

A szennyezett levegő minden hat halálesetből egyért felelős, így az utóbbi évtizedekben szigorú törvényi előírások születtek az autókból származó káros gázok, részecskék mennyiségének visszaszorítására.

Ezek sikeresek, a fejlett országokban elérték céljukat, Európában a kibocsátások még az előírások alatt is tudnak maradni.

Ugyanakkor egyre növekszik az autók mérete, tömege, ami nagyobb megterhelést jelent az abroncsok számára. Ennek mértékének vizsgálatakor kiderült, egy gumi kilométerenként 1 billió ultrafinom, azaz 23 nanométernél kisebb darabkát veszít el. (A nanométer a milliméter egy milliomod része.) Ezeket a piciny részecskéket nehéz mérni, ez is oka annak, hogy sem Európában sem Amerikában nincs még szabályozás rájuk.

,,A gumiabroncsok gyorsan lekörözik a kipufogókat a szennyezőanyagok kibocsátásával. A kipufogógázok ma már olyan tiszták, hogyha most kezdenénk a szabályozást, nem találnánk okot rá” – nyilatkozta a Guardiannak Nick Molden az Emissions Analytics alapító-igazgatója, amely a vezető független nemzetközi kibocsátásmérő brit cég. A teszteket ők végezték. Arra a következtetésre jutottak, hogy 300 ezer tonna gumi kerül a környezetbe csak a személy- és kisteherautókból az USA-ban és az Egyesült Királyságban.

Arra nézve semmilyen szabályozás nincs, mennyi lehet az abroncsok kopási rátája évente, az is kevés, ami a kémiai összetételükre vonatkozik. Az Emissions Analytics most meghatározta, melyek a veszélyes anyagok 250 különféle szintetikus gumiban, amelyek kőolajból készülnek.

Létrehozták az EQUA Tyre adatbázist, amelyben 40 gyártó több száz termékének mutatójára lehet rákeresni.
“Száz és száz vegyületet tartalmaznak, sok közülük rákkeltő. Amikor ezt beszorozzuk az összes kopási értékkel, elrettentő kibocsátási adatok jönnek ki” – tette hozzá Molden. A különféle márkák kopási rátája alapvetően eltérő, összetételük még inkább.

Ugyanakkor nagyon sokat lehetne tenni azért, hogy ne legyenek ennyire szennyezők, könnyen el lehetne tüntetni a legmérgezőbbeket. Nem kell lebeszélni az embereket az autózásról, vagy teljesen új összetételű gumikat kikísérletezni. Ha a legrosszabb minőségűek felét ki lehetne vonni a piacról, vagy felhozni őket a jobbak színvonalára, az már hatalmas előrelépés lenne, de még felmérés sincs arányukról.

A cég 14 típust tesztelt egy Mercedes C-re szerelve, precíziós műszerekkel mérték a súlyvesztést, a gumik mögött egy mintagyűjtő eszköz volt, egészen 6 nanométerig vizsgálták a részecskéket.

A kipufogógázokat négy benzines, a legnépszerűbb 2019-2020-as évjáratú SUV-nál vizsgálták.

A használt, kopott gumik 36 milligramm részecskét produkáltak kilométerenként, 1850-szer többet, mint a kipufogók, ami 0,02 mg/km-es átlag volt. Nagyon agresszív, de még legális vezetési stílussal ezt fel lehetett tornászni 5760 mg/km-re. Bár a gumik veszteségének csak 11 százalékát okozták a kis részecskék, ezek száma jóval nagyobb, mint a nagyobbaké: sokáig szállnak a levegőben, több százszor nagyobb súlyban, mint a kipufogókból származó részecskék.

Más kutatások szerint is a gumikból származó részecskék az óceánok mikroműanyag szennyezésének fő alkotórészei, ezek a szárazföldön is leülepednek, amit azután az esővíz juttat el a patakokon, csatornákon, folyókon keresztül a tengerekbe.

A gumiban található egyik legmérgezőbb kemikália a 6PPD, ami a patakokban a lazacok pusztulását okozza.
Kaliforniában májusban már elő is készítettek egy törvényt, amely arra kötelezné a gyártókat, hogy ezt más vegyületekkel helyettesítsék.

Forrás: https://greenfo.hu/hir/az-autogumik-szennyezobbek-mint-a-kipufogok/

3 hozzászólás a “Van, ami a kipufogógáznál is rosszabb szennyező”

 1. . said

  Biztos vagyok benne, hogy az autógumikat gyártó vállalatok és az autógyárak ezzel régóta tisztában vannak. És az üzlet érdekében mérgeznek minket és saját magukat és a családjukat is.
  Elkeserítő.

 2. Gábor said

  Sajnos az említett adatbázis csak előfizetéssel érthető el:
  https://www.emissionsanalytics.com/news/press-release-emissions-analytics-launches-tyre-database

  Pedig jó lenne megnézni, hogyan családi, környezetbarát autók hogyan teljesítettek ebben a versenyben. Egyébként tényleg muszáj SUV-val járni mindenkinek? 😟

  • Gábor said

   Miután fölvettem a kapcsolatot a fenti céggel, a következőket tudtam meg:
   -eddig már több mint 250 féle autógumit vizsgálták meg, ami még mindig csak töredéke a piacon lévőknek;
   -a vizsgálatok és az adatbázis nem a végfelhasználók, hanem az ipari használók számára készülnek és tartalmaznak jól használható adatokat;
   -általános alapelvként a jó minőségű, márkás abroncsok vásárlását javasolják, azokban általában kevesebb a mérgező anyag.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: