Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Mekkora Magyarországon az energia-vészhelyzet, ha még el is adunk a feleslegből?

Posted by Suggestor - 2022. július 18. hétfő

Telex

2022. július 18.

Ághassi Attila

A szerb pénzügyminiszter, Szinisa Mali arról beszélt hazájában, hogy Szerbia a magyar barátaiknak köszönhetően 500 millió köbméter gázt vásárol, amit itt is tárol.

Ez a megállapodás nem új, mert a két ország június tizedikén jelentette be, hogy minden eddiginél átfogóbb energetikai megállapodást írtak alá Szijjártó Péter belgrádi látogatásakor.

Azt nem tudni, hogy ez a mennyiséget honnan szerezte be Magyarország. A két ország remek kapcsolatban áll egymással, Orbán Viktor májusi beiktatása utáni első miniszterelnöki útja is Alexandar Vučić szerb elnökhöz vezetett.

A Nova hírportál (Szerbia egyik legolvasottabb lapja) vasárnapi tudósítása szerint az ország 250 millió euró előleget már át is utalt Magyarországnak, július végén pedig újra fizetnek.

Két cégtől, az MVM-től és a MET-től vásárolnak, és ezt a gázmennyiséget október elsejéig tárolják Magyarországon, októberben napi három millió köbméter felhasználására jogosultak, a téli hónapokban, vagyis novembertől februárig napi hatmillió köbméterhez juthatnak hozzá, márciusban pedig ismét napi három millió köbmétert igényelhetnek.

A szerbek feltöltik a Banatski dvorban lévő tározójukat, és a magyarországi tartalékkal valamint az olcsónak számító orosz gázzal a politikus szerint a lakosság és az ipar kihúzza a telet.

Mali arról is beszélt, hogy kínai barátaiknak köszönhetően szénhez is hozzájutnak, de nemcsak velük, hanem összesen 11 országgal akarnak szerződni, hogy legyen elég energiájuk.

Szijjártó a múlt héten arról beszélt, hogy 44 százalékos a hazai tározók töltöttségi szintje, ez jobb, mint az európai átlag.

Orbán Viktor miniszterelnök szerda reggelre kabinetvezetői értekezletet hívott össze a Karmelitába. Az indoklás szerint az értekezletet azért tartották, mert „energia-veszélyhelyzet van Európában, az ukrajnai háború miatt emelkednek az energiaárak, és az elmúlt napokban világossá vált, hogy az őszi-téli időszakban nem lesz elegendő gáz az Európai Unió országaiban”.

Forrás: https://telex.hu/kulfold/2022/07/18/szerbia-foldgaz-magyarorszag-tarolas-es-vetel

2 hozzászólás a “Mekkora Magyarországon az energia-vészhelyzet, ha még el is adunk a feleslegből?”

  1. Gábor said

    Ez a “vészhelyzet” több más szempontból is rossz ötletnek tűnik.

    Például, ha tisztelt vezetőink gondoltak volna arra, hogy tagjai vagyunk egy bizonyos Európai Uniónak, akkor nem ijesztették volna meg őket egy ilyen bejelentéssel. Ez ugyanis az EU nemzetközi pozícióját rontja, még akkor is, ha csak egy banán nélküli banánköztársaság vezetője mondja.

    És az ilyen pozícióromlás az euró gyengülését és az EU-s állampapírok, kötvények, hitelek piacát rontják, valószínűleg az EU összes országának, lakosának, vállalatának, bankjának anyagi kárt okozva.

    https://www.msn.com/hu-hu/hirek/other/a-korm%C3%A1ny-nem-sz%C3%B3lt-az-energia-vesz%C3%A9lyhelyzet-bevezet%C3%A9s%C3%A9r%C5%91l-az-eur%C3%B3pai-bizotts%C3%A1gnak/ar-AAZDDqT

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: