Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Franciaországban rendelettel szabályoznák a fényreklámok éjszakai szüneteltetését és azt, hogy az üzletek ajtaját csukva kell tartani, ha megy a légkondicionáló

Posted by Suggestor - 2022. július 25. hétfő

444.

Fődi Kitti

2022. július 24.

Franciaországban a közeljövőben rendeletekkel kötelezik a légkondicionált üzleteket arra, hogy tartsák becsukva ajtóikat, és csökkentsék a világító reklámok üzemidejét az energiatakarékosság érdekében – közölte a francia energiaügyi miniszter.

Agnés Pannier-Runacher a Journal du Dimanche című francia vasárnapi lapban megjelent interjúban elmondta: a következő napokban két rendeletet fog kiadni: az első a városok méretétől függetlenül általánossá teszi a fényreklámok tilalmát hajnali 1 és 6 óra között, kivéve a repülőtereket és a pályaudvarokat. A második pedig megtiltja majd, hogy az üzletek ajtaja nyitva legyen, amíg a légkondicionáló és a fűtés működik – tette hozzá a tárcavezető.

Kifejtette, hogy “az ajtók nyitva hagyása húsz százalékkal több energiafogyasztást jelent, és (…) ez abszurd” – vélekedett. Július közepén, amikor Franciaországban rendkívüli hőhullám alakult ki, több városban, például Lyonban, Besanconban és Párizsban is az önkormányzatok elrendelték, hogy a légkondicionált üzletek bírság terhe mellett csukják be bejárataikat.

A kormány azt tervezi, hogy ezt a tilalmat kiterjeszti az egész országra. Akár 750 eurós bírságra is számíthat, aki nem tartja be a rendelkezést, de kezdetben inkább a boltosok tájékoztatására összpontosítanak majd a hatóságok.

A fényreklámokra vonatkozó jelenlegi szabályozás különbséget tesz a 800 ezernél több vagy kevesebb lakosú városok között: Franciaországban a 800 ezernél kevesebb lakosú városokban hajnali 1 és 6 óra között tilos a fényreklám bekapcsolása. A nagyobb lakosságú településeken jelenleg a helyi reklámszabályozás az irányadó.

A hatályos törvény már most is előírja, hogy a kivilágított cégtáblákat és a kirakatok fényeit éjjel 1 órakor ki kell kapcsolni. (MTI)

Forrás: https://444.hu/2022/07/24/franciaorszagban-rendelettel-szabalyoznak-hogy-az-uzleteknek-be-kell-csukni-az-ajtot-ha-megy-a-legkondi

4 hozzászólás a “Franciaországban rendelettel szabályoznák a fényreklámok éjszakai szüneteltetését és azt, hogy az üzletek ajtaját csukva kell tartani, ha megy a légkondicionáló”

  1. Gábor said

    Egyébként mindkét korlátozással alapvetően egyetértek, a légkondissal főleg. És persze a villogó reklámok is nagyon idegesítőek és fölöslegesek tudnak lenni. 👍

  2. Gábor said

    Franciaországban nincsenek éjjel-nappal nyitva tartó benzinkutak vagy gyorséttermek? Ha ezek nem világítják ki a cégtáblájukat, akkor nagyon nehéz lesz rájuktalálni. Tesla GPS legyen a talpán, akinek sikerül. 😉

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: