Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A régi szénbányák újra megnyitásához 5-10 év előkészület szükséges

Posted by Suggestor - 2022. július 30. szombat

Telex

2022. július 30. – 09:28

Előd Fruzsina

Azonnal nem, csak 5-10 éven belül lehetne újraindítani a barnakőszén-kitermelést – mondták a Magyar Hangnak bányászati szakértők arra reagálva, hogy Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban arról beszélt, a gázkrízis miatt meg kell vizsgálni, hogy újra tudjuk-e nyitni a barnakőszén-bányáinkat.

„A hazai bányákat minden átmenet nélkül, napok leforgása alatt zárták be a kétezres években. Akkor több ezer profi bányász megélhetése került veszélybe, és ezek az emberek azóta sem dolgoztak az eredeti szakmájukban” – mondta a lapnak Szőke András, a Bánya-, Energia, – és Ipari Dolgozók Szakszervezetének borsodi elnökségi tagja. Szerinte aki még kiismeri magát a tárnákban, az ma legalább 50 éves, a lezárt, „eltömedékesített” régi bányák újranyitásánál pedig egyszerűbb és olcsóbb lenne újakat megnyitni.

A Magyar Hang megkérdezte Farkas Sándor Györgyné okleveles bányamérnököt, a Miskolci Egyetem docensét, hogy látja a helyzetet.

Szerinte a vájárok és a technikusok képzése talán 3-4 éven belül megoldható, de komoly problémát jelent a tárnákat elöntő víz, különösen az észak-magyarországi bányákban; ezeket mindenképpen vízmentesíteni kellene az újranyitás előtt.

A gázellátás esetleges pótlására felmerült kormányzati szinten a Mátrai Erőmű kapacitásbővítése. Ehhez Bükkábrányban most is elegendő lignit áll rendelkezésre, de az erőműnek új blokkot is kellene építeni, ez pedig 4-5 éve a tervezés állapotában van.

Forrás: https://telex.hu/gazdasag/2022/07/30/koszen-kitermeles-banyaszat-nincs-eleg-banyasz-regi-banyak-hasznalhatatlanok

Egy hozzászólás a “A régi szénbányák újra megnyitásához 5-10 év előkészület szükséges”

  1. T. said

    Ennek az ötletnek minden apró részlete rossz. A barnakőszén már a 80-as években is nagyon rossznak számított a fűtőértéke és a nagy környezeti terhelése miatt. És akkor ezeket még sokkal, sokkal kevésbé vették komolyan.

    Ha a minisztériumokból nem zavarták volna el a szakértőket és a minisztériumokat nem ötlet szerűen vonnák össze és nyitnák-zárnák, akkor már lett volna aki szóljon, hogy rossz az ötlet. Egyébként ez a kérdés most Pintér Sándorhoz tartozik? Komolyan kérdezem.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: