Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Ketten meghaltak majomhimlő fertőzéstől Spanyolországban

Posted by Suggestor - 2022. július 30. szombat

Telex

2022. július 30. – 15:36

Pándi Balázs

Már két halálos áldozata van a majomhimlőnek Spanyolországban – írja a spanyol egészségügyi minisztérium szombati járványjelentésére hivatkozva az MTI

Az első majomhimlővel fertőzött spanyolországi – egyben európai – beteg halálát pénteken jelentették be, részletek közlése nélkül, de az illetékes minisztérium szombaton sem közölt részleteket a halálos áldozatokról. A spanyol média úgy tudja, hogy az első áldozat Valencia tartományban hunyt el agyvelőgyulladásban, a majomhimlő okozta szövődményben.

Európában ez az első két ismert, majomhimlő okozta haláleset.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) július 23-ai jelentése összesen öt halálesetről tudott, kizárólag Afrikában. Később Brazíliából jelentették egy páciens halálát.A spanyol minisztériumi jelentés szerint eddig 4298 esetben igazolták a fertőzést a dél-európai országban, és az azonosított 3700 páciens közül 120-an kerültek kórházba.

A páciensek 82 százaléka szexuális úton kapta el a majomhimlőt.

A fertőzöttek között 10 hónapos és 88 éves beteg is van.

A vírus az ország minden tartományában megjelent, a legnagyobb mértékben Madridban és Katalóniában, 1600 és 1400 diagnosztizált esettel.A WHO július 23-án jelentette be, hogy a több mint 70 országban megjelent majomhimlő terjedése egészségügyi szempontból immár „rendkívüli helyzetet” eredményezett, amelyet álláspontja szerint emiatt mostantól globális vészhelyzetnek kell tekinteni.

Habár a majomhimlő már évtizedek óta jelen van Közép- és Nyugat-Afrika egyes részein, eddig nem okozott járványt az afrikai földrészen kívül.

A hatóságok csak idén májusban figyeltek fel az európai, észak-amerikai és ázsiai fertőzési hullámokra.

Mivel Spanyolország az egyik leginkább érintett ország jelenleg, elsőként kapta meg az uniós Egészségügyi Szükséghelyzet-reagálási Hatóságon (HERA) keresztül az Imvanex nevű, feketehimlő elleni védőoltás 5300 adagját, mert tapasztalatok szerint az oltóanyagot eredményesen alkalmazzák a majomhimlő esetében is.

A központi uniós beszerzésből érkezett a majomhimlő kezelésére használt Tecovirimat nevű vírusellenes készítményből is. Az antivirális szert elsősorban azoknál a betegeknél alkalmazzák, akiknél a kór súlyos tüneteket okoz.

Forrás: https://telex.hu/kulfold/2022/07/30/ketten-meghaltak-majomhimlo-fertozestol-spanyolorszagban

Egy hozzászólás a “Ketten meghaltak majomhimlő fertőzéstől Spanyolországban”

  1. T. said

    Remélem, ebből nem lesz Magyarországon válsághelyzet és rendkívüli intézkedések, amikkel megint eltalálhatjuk “szarva közt a tőgyet”, rossz időzítésekkel, előnytelen vakcina-beszerzésekkel, “gyanús” járványügyi adatokkal.
    Isten irgalmazzon nekünk! Ránk fér.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: