Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Élő pajzsként használják az oroszok Európa legnagyobb atomerőművét

Posted by Suggestor - 2022. augusztus 6. szombat

Telex

2022. augusztus 05.

A hajszálpontos amerikai HIMARS-rakétarendszerek megérkezése komoly változást hozott a frontvonalon az orosz–ukrán háborúban.

Kivételt képez egy helyszín, ahol változatlanul nem hogy zavartalanul, de a megtorlás esélye nélkül lőhetik rakétáikat az oroszok.

Ez a terület nem más, mint a közép-ukrajnai Nikopol környéke, ahol az oroszok erődítménnyé alakították egész Európa legnagyobb atomerőművét, a zaporizzsjai létesítményt, és annak árnyékából lövik az ukrán erőket.

Az orosz hadsereg a háború viszonylag korai szakaszában, március 4-én vette irányítása alá az atomerőművet, némi ijedtség után. Először ugyanis találat érte mind az erőmű területét, mind pedig az egyik hozzátartozó irodaépületet, szerencsére azonban maga a reaktorépület nem sérült meg. Az erőmű, ahol hatból jelenleg csak három reaktor üzemel, a NAÜ heves tiltakozása ellenére azóta is orosz kézen van, sokáig viszont más nem történt ott.

Nagyjából három hete azonban, főként az ukrán ellentámadásokra reagálva a stratégiailag fontos erőmű szerepe megváltozott, az oroszok ugyanis elkezdték támadásokra használni az erőmű területét:

nyugodtan indíthatják innen a rakétákat, tudva, hogy még a hajszálpontos HIMARS által sem kell válaszcsapástól tartaniuk.

Illetve csak majdnem teljesen lehetnek nyugodtak, az ukránok ugyanis ha óvatosan is, de próbálkoznak: július második felében egy kamikaze drónnal felrobbantottak egy légvédelmi rakétaállást és egy Grad rakéta-sorozatvetőt, a közlésük szerint alig 140 méterre az erőmű épületétől.

A közvetlen katasztrófához viszont valami komolyabb baj kell az erőműnek otthont adó Enerhodar elűzött polgármestere, Dmitro Orlov szerint, aki azt mondja, hogy a közel egy méter vastag betonfalat csak egy erősebb fegyverből származó direkt találat tudná átütni.

Ha viszont ez megtörténne, akkor az 1986-os csernobili katasztrófához mérhető történne egy robbanás vagy potenciális magolvadás eredményeként.

Szintén kiemelt veszély, hogy egy picit célt tévesztő rakéta az elhasznált fűtőanyagot tartalmazó atomtemetőt találná el, lényegében piszkos bombát létrehozva a becsapódásával.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint ezzel az oroszok lényegében élő pajzsként használják az erőművet, amivel megsértik a genfi egyezményt, amely kimondja, hogy különös gondossággal kell eljárni, ha „veszélyes erőket tartalmazó létesítmények” találhatók harcok közelében.

A hadászati probléma mellett a működés is aggodalomra ad okot, nem véletlenül jelzi a problémákat sorozatosan a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség.

A nukleáris biztonság minden elvét így vagy úgy megsértették, és nem engedhetjük meg, hogy ez folytatódjon” – mondta Rafael Grossi, a szervezet főigazgatója az ENSZ szerdai sajtótájékoztatóján.

Grossi azon dolgozik, hogy a NAÜ szakértői a lehető leghamarabb meglátogathassák az üzemet, így felmérhessék az ottani állapotokat.

Jevgenyij Balickij, a régióba kihelyezett orosz tisztviselő ugyanakkor azt mondta, a tisztviselők készek bemutatni az ügynökségnek, hogy az oroszok hogyan őrzik a nukleáris létesítményt, miközben az ukránok állítása szerint támadják azt. Ehhez viszont az ukrán mellett az orosz fél beleegyezése is kell, a háború miatt ugyanis elég rendhagyóvá vált az erőmű működése.

Maga az atomerőmű orosz fennhatóság alatt van, de ukrán dolgozók működtetik – bár az oroszok is a helyszínre küldtek nagyjából tucatnyi saját mérnököt. A működéshez szükséges vegyi anyagokat és egyéb, nélkülözhetetlen alkatrészeket szállító ukrán konvojokat pedig csak nagy nehezen engedik be a területre az orosz erők.

Grossi csütörtökön arról beszélt, hogy az erőművel való nehézkes kommunikáció is kifejezetten veszélyes a hadi körülmények mellett. Így nem akart hitelt érdemlően beszélni arról, hogy ukrán gyanú szerint lőszert és robbanóanyagokat tárolnak az erőművön belül:

„Őszintén, nincs hozzáférésünk, így nem tudom eldönteni ezt. Ellentmondás van az ukrán és orosz beszámolók között. Én is kapok információkat, amiket megemlítek a jelentéseimben, de nem tudom megállapítani, hogy ezek megfelelnek-e a tényeknek.”

(szerkesztve)

Forrás: https://telex.hu/kulfold/2022/08/05/zaporizzsja-atomeromu-orosz-iranyitas-erod-haboru

2 hozzászólás a “Élő pajzsként használják az oroszok Európa legnagyobb atomerőművét”

 1. Névtelen said

  😡😡😡
  Még mindig van olyan, aki az oroszok pártján áll???
  😡😡😡

  • V. Hugó said

   Nincs olyan, hogy “az oroszok”. Ugyanúgy, ahogy azt sem szeretjük, ha rólunk azt mondják, hogy “a magyarok ellopják az EU-támogatásokat, destabilizálják az EU jogrendszerét és egységet” stb.
   Egy vagy akár több orosz politikai/katonai vezető még nem azonos Oroszországgal és az oroszokkal. Még akkor sem, ha sokan állnak mellette.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: