Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az Országos Bírói Tanács nyilatkozatban állt ki a bíró mellett, akit a kormánymédia megtámadott

Posted by Suggestor - 2022. augusztus 17. szerda

Telex

2022. augusztus 17.

Iván-Nagy Szilvia

Külső és belső befolyásolási kísérletekről beszélt az Observernek Vasvári Csaba, a Fővárosi Törvényszék bírája egy múlt hétvégén megjelent interjúban, amire válaszul a Magyar Nemzet rögtön elővette Vasvárit. Megjelent cikkükben azt írták (ezt később az Origo is átvette), hogy Vasvári „Wikipédia-oldaláról azonban eltűnt egy szövegrész, amely segítene kontextusba helyezni Vasvári Csaba évek óta folytatott kormányellenes agitálását: a 2006-os szerepvállalása a gyurcsányi terrorban.”

 

Erre reagált most az Országos Bírói Tanács egy közleményben: ebben határozottan visszautasítottak „minden olyan, a magyar sajtóban megjelent állítást, miszerint bármely hivatalban lévő magyar bíró valaha is bármilyen »terror« bírája lett volna, vagy a politikai paletta bármely szereplőjéhez lenne köthető.”

Azt is írják, hogy egy modern, európai jogállamban nincs helye „egy bíró személyét ért propagandisztikus támadásnak”, valamint hogy a bírósági igazgatással kapcsolatban megfogalmazott bírói kritika vagy vélemény „nem minősíthető az ország elleni támadásnak, az a bírákat is megillető véleménynyilvánítási szabadság része.

A nyilatkozatban részletesen kitértek az Országos Bírói Tanács szóvivője által megfogalmazott kritikákra, illetve a cikk több részletére, köztük arra is, amikor Vasvári az OBH-elnök általi bírókirendelések átláthatatlanságáról beszélt.

A tanács a nyilatkozatban azt írta: már a 2022. február 2-i nyilatkozatban is kifejtették, hogy a magyar bírói karra az utóbbi években egyre erősödő nyomás nehezedik.

Vasvári Csaba korábban egy büntetőügy miatt egészen az Európai Unió Bíróságáig ment el, hogy állásfoglalást kérjen – akkor az uniós bíróság főtanácsnoka arra jutott, hogy a legfőbb ügyész és a Kúria is az uniós joggal ellentétesen járt el Vasvárival szemben.

Forrás: https://telex.hu/belfold/2022/08/17/orszagos-biroi-tanacs-vasvari-csaba

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: