Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Aggódik az Állami Számvevőszék, mert túl sok a diplomás nő, így kevesebb lesz majd a gyerek

Posted by Suggestor - 2022. augusztus 26. péntek

Telex

2022. augusztus 25.

Aradi Hanga Zsófia

Az Állami Számvevőszék új elemzése szerint a nők jelentős felsőoktatási túlreprezentáltsága demográfiai problémákat okozhat, mert megnehezíti a pártalálást, illetve a gyermekvállalás csökkenésének kockázatához vezethet.

Az Állami Számvevőszék a „Pink education jelenség Magyarországon?!”című elemzése a felsőfokú végzettséggel rendelkező nők túlreprezentáltságának tényezőit és gazdasági-társadalmi hatásait vizsgálta.

Az elemzést júliusban publikálták, most szúrta ki a Népszava.

Az elemzés első részében megállapítják, hogy 2010–2021 között minden évben több nő nyert felvételt a felsőoktatásba, mint férfi, a 2022-es tanév őszi félévében már 54,5 százalék lesz a nők aránya. Az oklevéllel végzettek között, a férfi hallgatók nagyobb arányú lemorzsolódása miatt még magasabb, mintegy 60 százalék volt a nők aránya.

A 700 szülő és pedagógus részvételével, az országgyűlési választás ideje körül lebonyolított reprezentatív kérdőíves kutatás többek között arra kereste a választ, hogy a hazai oktatási rendszer egyenlő esélyeket biztosít-e a fiúknak és a lányoknak.

A válaszadók szerint a leginkább nőies tulajdonságok az érzelmi, szociális érettség; a szorgalom; a szófogadás; a kézügyesség; a jó szóbeli-és írásbeli kifejezőkészség; a monotónia tűrés és a precizitás, pontosság.

Ezzel szemben a leginkább férfias tulajdonságok a technikai-műszaki érzék; a kockázatvállalás; az élénkség, mozgékonyság; a térlátás; vállalkozószellem és a logika.

Az eredmények azt mutatják, hogy a megkérdezettek a lányosabbnak tartott tulajdonságokat tartják fontosabbnak a közoktatásban.

A kutatásban részt vevők szerint a lányok szorgalmasabbak, de az elemzők arra is rámutatnak, hogy „aki már megfigyelt kisfiút dekázás közben, az láthatja, hogy a férfiak rendkívül nagy koncentrációval tudnak feladatokat elvégezni”.

A kutatók szerint az vezetett a felsőoktatásban a nők túlreprezentáltságához, hogy a közoktatásban a „nőies tulajdonságokat”, és a humán tantárgyakat részesítik előnyben (a kötelező érettségi tárgyak között három humán vizsgatárgy mellé csak egy reál társul), valamint az, hogy elnőiesedett a pedagógusszakma is ( a tanárok 82 százaléka ugyanis nő).

A nők jelentős felsőoktatási túlreprezentáltsága ezenfelül demográfiai problémákat is okozhat az elemzők szerint.

Ha ez a tendencia folytatódik, a nemek közötti egyenlőtlenségek megfordulása a felsőoktatásban a termékenység csökkenésének kockázatához vezethet, mivel a nők házasságának valószínűsége, és ezzel a gyerekvállalás esélye is csökken” – írják az elemzésben.

A kutatók azt is kiemelték, a nők is érdekeltek abban, hogy a férfiak jól teljesítsenek és sikeresek legyenek, ugyanis amennyiben a fiús tulajdonságok kibontakoztatása hátrányt szenved, az gazdasági károkat is okoz.

A férfiakra jellemző kreativitás, a versengés és teljesítményorientáltság nem csupán a magyar gazdaság optimális fejlődéséhez szükséges, írják a kutatók, ezek a tulajdonságok a mindennapi élet szempontjából is fontosak, hiszen

„a felnövő fiatal otthonában azzal szembesül, hogy lefagyott a számítógép, csöpög a csap, vagy lapra szerelve érkezett a bútor és nincs aki megoldja”.

Forrás: https://telex.hu/belfold/2022/08/25/allami-szamvevoszek-elemzes-nok-felsooktatas-demografia-hazassag

Egy hozzászólás a “Aggódik az Állami Számvevőszék, mert túl sok a diplomás nő, így kevesebb lesz majd a gyerek”

  1. Gábor said

    1. Az Állami Számvevőszéknek semmilyen szempontból sem feladata, sem szakterülete, sem hatásköre ilyen kérdésekkel foglalkozni.

    2. Ilyen téma egy demokráciában fel sem merülhet. Még vicc formájában sem.

    3. Nem a nemzetközileg is elismert szaktekintélyű meteorológusokat kell kirúgni, hanem a feladataikra olyan egyértelműen alkalmatlan személyeket, mint akik a Számvevőszéknél részt vettek ennek a szégyenletes anyagnak az összeállításban.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: