Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Könnyen kaktuszinvázió lehet az óvatlanságból

Posted by Suggestor - 2022. szeptember 5. hétfő

Infostart -videó

2022. szeptember 3.

Összesen 20-30 helyen, alig pár négyzetméteren az országban felütötték fejüket a kaktuszok. Jellemzőjük, hogy nem őshonosak, viszont rendkívül szívós növények, ami miatt veszélyesek lehetnek a hazai növényvilágra – hívja fel a figyelmet az Időkép.

Az invazív kaktuszfajok az amerikai kontinensről kerültek be Európába. Észak-Amerikában egészen a kanadai prériig őshonosak, így a Magyarországhoz hasonló szélességi körökön, sőt ennél hidegebb éghajlaton is régóta képesek túlélni a telet.

Itthon a 2000-es évek óta ismertek, és egy-egy helyszínen már 20 éve megtalálhatók. Ahol a talaj száraz és könnyen átereszti a vizet, egyes kaktuszoknak a túlélésben a -20 fokos fagy sem okoz problémát – ismertette az Időkép megkeresésére az Ökológiai Kutatóközpont tudományos munkatársa.

Az Amerikából hozott hidegtűrő kaktuszok: az ördögnyelv-fügekaktusz vagy heverő medvetalpkaktusz (Opuntia humifusa) és a Kolorádói medvetalpkaktusz (Opuntia phaeacantha).

Csecserits Anikó arra hívta fel a figyelmet, hogy bár nem a klímaváltozásnak tudható be a medvetalpkaktuszok magyarországi elterjedése, természetes ellenség hiányában jelenlétükkel könnyen kiszoríthatják az alacsonyabb tűrőképességű őshonos fajainkat,

amik kevésbé ellenállók a rendkívüli (aszályos, forró) időjárásnak.

Kelemen András, a Szegedi Tudományegyetem munkatársa mások mellett azt emelte ki, hogy nem egészen egy év alatt megháromszorozódott az ismertté vált „kivadult” kaktuszállmányok száma, jelenleg több, mint 60 természetben való kisebb-nagyobb megtelepedésről tudni.

Ezek mintegy fele a Duna-Tisza közén található, de a Nyírségben, a Börzsönyben, a Pilisben, a Vértesben, a Gerecsében, a Bakonyban, a Mecsekben és a Villányi-hegységben is felfedeztek állományokat.

A biológus egy témával foglalkozó kutatás során idén elsőként bizonyította a kaktuszok magról történő természetben való terjedését, amely révén szaporodásuk még könnyebbé válik, nagyobb távolságokba képesek elburjánzani.

Egyes őshonos fajok kiszorításán kívül

a kaktuszok megnehezíthetik, sőt megakadályozhatják egy terület mezőgazdasági, illetve rekreációs célú hasznosítását.

A videót az alábbi linken nézheti meg:

Forrás: https://infostart.hu/eletmod/2022/09/03/invazios-kaktuszok-jelentek-meg-az-alfoldon-video

3 hozzászólás a “Könnyen kaktuszinvázió lehet az óvatlanságból”

  1. H. Z. said

    Kezd eldurvulni az éghajlat-valtozas… 😮

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: