Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Hivatalosan nincs tarvágás, mégis eltűnt az erdő jó része Balatonfüred fölött

Posted by Suggestor - 2022. szeptember 8. csütörtök

444.

Kiss Imola

2022. szeptember 8.

A Bakonyerdő Zrt. Balatonfüred körzetében nagyrészt „vágásos üzemmódban” kezeli az erdőket, ami civilek szerint lényegében a tarvágás egy eufemisztikus megfogalmazása – számolt be riportjában a 24.hu. Még a Natura 2000-es részeken is ez folyik.

A Koloska-völgy közelében, a Balatonfüred fölött elterülő fennsík egy részén az állami tulajdonban lévő területen néhány év alatt hatalmas részeken tűnt el az őshonos tölgyerdő.

Az erdészet szerint a szakmában általánosan elfogadott módszerrel, az úgynevezett vágásos üzemmóddal termelték ki a fákat, mégis úgy néz ki a környék, mintha tarvágták volna.

A Balatonfüredi erdőért nevű Facebook-csoport egyik alapítója, Küsz András szerint az állami erdészet figyelmen kívül hagyta a tarvágást tiltó 2020-as alkotmánybírósági döntést, és ugyanúgy folytatódott az erdők kivágása Balatonfüreden.

Küsz azt mondja, a vágásos üzemmód kifejezéssel igyekszik az erdészet fedezni azt, hogy valójában „első körben kiszedik a 90–100 éves tölgyfák 80 százalékát, majd két év múlva a „végvágás” során a megmaradt állományt is kivágják”.

A természetvédők szerint el lehetne kerülni a pusztítást,ha mindenhol az úgynevezett szálaló gazdálkodást preferálnák, vagyis hogy az erdőből csak a vágásra érett fákat távolítanák el.”

A civilek szerint viszont a jelenlegi állapotából az erdő nehezen fog regenerálódni, ha egyáltalán képes lesz rá, és akkor sem olyan gyors ütemben, mint a Bakonyerdő állítja.

Forrás: https://444.hu/2022/09/08/hivatalosan-nincs-tarvagas-megis-eltunt-az-erdo-jo-resze-balatonfured-folott

2 hozzászólás a “Hivatalosan nincs tarvágás, mégis eltűnt az erdő jó része Balatonfüred fölött”

 1. T. said

  Miért van az az érzésem, hogy a tarvágás engedélyezése az ország egész területére nem is a tűzifával való ellátásról szól, hanem az ilyen lelketlen pusztítások automatizált megbocsátásáról…?
  Mert, ahogy arról sokszor esett már szó, a kivágott fát még néhány évig szárítani kell, tehát tüzifáról nem is beszélhetünk.

  Korábban az ilyen pusztításokhoz átminősítették a területet. Most már nem vacakolnak ilyesmivel, egyszerűen az erdőgazdaság magára vállalja a barbárságot.

  Ilyenkor szégyellem a politikusainkat, akiknek ezek nem okoznak semmi problémát.

 2. H. Z. said

  Miért kell mindig hülyének nézni és így legközelebb az embereket, minket???

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: