Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Budapest főispánja, Sára Botond nyújtott segédkezet egy fővárosi védett erdőterület tarvágásának előkészítéséhez

Posted by Suggestor - 2022. szeptember 11. vasárnap

greenfo/MTI

2022. szeptember 10.

Sarkadi Péter

A Fővárosi Közgyűlés által elfogadott rendeletbe ütközik a Budapest egyik védett erdejében tervezett tarvágás – közölte ma a Főpolgármesteri Hivatal. Karácsony Gergely szerint Sára Botond, Budapest főispánja zöld utat adott egy X. kerületi természetvédelmi terület kiirtására, de ezt a főváros nem fogja hagyni.

A közlemény szerint tegnap a főváros főjegyzője természetvédelmi hatósági jogkörével élve azonnal végrehajtható határozatban tiltotta meg a tarvágásos fakitermelést a X. kerületi Felsőrákosi-rétekhez tartozó védett erdő területén.

Erre azért volt szükség, mert a terület tulajdonosa az erdészeti hatóságként eljáró Pest Megyei Kormányhivatalnál bejelentette, hogy a területen tarvágást kíván folytatni, és ezt a kormányhivatal – bár erre péntekig még lehetősége lett volna – nem tiltotta meg – írták. Jelezték, hogy a védett terület a Rákos-patak mentén a város egy természetes állapotban fennmaradt kincse, tele őshonos fafajokkal, színes élővilággal.

A Fővárosi Közgyűlés augusztus 31-én éppen az ilyen erdők védelme érdekében döntött a védett természeti területen található budapesti erdők tarvágásának tilalmáról szóló rendelet elfogadásáról, miután a kormány a veszélyhelyzetre hivatkozással egyes természetvédelmi célú törvényi tilalmakat jelentősen fellazító rendeletet alkotott – fogalmaztak a közleményben.

Hozzátették, hogy a fővárosi rendelet szeptember 7-én hatályba lépett, ennek ellenére a tarvágást a kormányhivatal helybenhagyta, így a fővárosi rendelet szerinti tilalom érvényesítése a természetvédelmi hatóság feladata. A közlemény szerint a természetőrök a helyszínen folyamatosan ellenőrzik a határozat betartását. Fontosnak nevezték, hogy a terület sorsát, a természeti értékek védelmét szívükön viselő civilek is segítsék ezt a munkát, és ha bármilyen, a védett erdő tarvágásos kitermelésére utaló körülményt tapasztalnak, azt jelezzék a természetőröknek.

Forrás: https://greenfo.hu/hir/budapest-foispanja-asszisztalt-egy-x-keruleti-termeszetvedelmi-terulet-tarvagasahoz/

2 hozzászólás a “Budapest főispánja, Sára Botond nyújtott segédkezet egy fővárosi védett erdőterület tarvágásának előkészítéséhez”

 1. Névtelen said

  “Budapest főispánja, Sára Botond nyújtott segédkezet egy fővárosi védett erdőterület tarvágásának előkészítéséhez”

  😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆

 2. Gábor said

  A múlt felidézésének szellemes módja, a mikszáth-i idők, regények és anekdoták megelevenítése!
  Más országoknak csak várjátékok és régvolt csaták újrajátszása jut, nekünk egy sokkal valódibb!
  Ebben a fejezetben: a főispán korrupciót sejtető összetűzésbe kerül a város főpolgármesterével, a lakosság fáradtan legyint, a kutya ugat, a karaván halad.
  👏👏👏

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: