Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Száztonnányi rákkeltő méreganyag veszélyeztetheti több tízezer budapestit

Posted by Suggestor - 2022. szeptember 21. szerda

Telex

2022. szeptember 21. – 15:46

Fehér János

A becslések szerint 100 tonnányi, régóta betiltott, súlyosan mérgező vegyi anyag van az egykori Budapesti Vegyiművek (BVM) területén egy pincében. A gondatlanul tárolt mérgekről már legalább hét éve a környezetvédelmi hatóságok is tudnak, mégsem történt semmi az ügyben, mondta Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere az Illatos úton tartott sajtótájékoztatón.

Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester azt mondta, példátlan vegyi szennyezésről szerzett tudomást, és ezért álltak ki a sajtó elé.

A telephelyen 2004 óta működő új cég örökölt meg egy olyan pincét, amelyben most körülbelül 100 tonna méreg lehet. A becsorgó esővizek hatására a zsákokból kioldódó anyagot a Greenpeace hexa-klór-ciklohexán (HCH) vegyületekként azonosította. Ezek a vegyületek korábban a lindán nevű rovarirtó szer alapanyagaként szolgáltak.

A most mért koncentrációjuk borzasztó magas, a csurgalékvízből vett mintákban, a határérték több mint negyvenezerszerese. A vízben úszó méreg egyrészt a talajba szivárog, másrészt párolog is, így Baranyiék attól tartanak, hogy közvetlenül veszélyeztethetnek több tízezer lakost, például a József Attila-lakótelepen vagy a XX. kerület kertvárosi részén.

A telephelyen most működő cég évek óta küzdött, hogy a pincében található méreg is kerüljön be a kármentesítési körbe, erről 2020-ban még a Kúria is hozott határozatot, de gyakorlatilag nem történt semmi. A korábban itt működő BVM lett megbízva a kármentesítéssel, de a felszámolás alatt álló cégnek erre nincs pénze.

Simon Gergely, a Greenpeace vegyi anyag szakértője azt mondta, hogy Magyarország feltételezhetően megszegte azzal a Stockholmi Egyezményt, hogy nem kezelte az Illatos úton megtalált, a piszkos 12-nek titulált vegyületcsoportba tartozó HCH-kat, amelyek nehezen bomlanak le, felhalmozódnak a szervezetben, károsítják az immun- és idegrendszert, valamint rákkeltőek is. A HCH-k mellett egy másik durván mérgező szert, az 1968-ban betiltott rovarirtót, a DDT-t is kimutatták a pincéből vett mintákból.

Simon azt mondta, a pincében található masszát ki lehetne szivattyúzni, és speciális égetőművekben meg kellene semmisíteni. Abban nem biztos, hogy Magyarország bármelyik égetőműve alkalmas-e erre, de Németországban működnek erre a célra megfelelőek.

A Greepeace az Európai Bizottsághoz és a Stockholmi Egyezmény genfi titkárságához fordul: tisztázni szeretnék, hogy lehet az, hogy a magyar hatóság egy olyan szereplőt bíz meg a környezetszennyező anyag felszámolásával, amelyik azt nyilvánvalóan nem fogja elvégezni.

(rövidítve)

Forrás: https://telex.hu/belfold/2022/09/21/budapest-vegyimuvek-illatos-ut-100-tonna-mereg-rovarirto-szabalytalan-tarolas-kornyezetszennyezes

Egy hozzászólás a “Száztonnányi rákkeltő méreganyag veszélyeztetheti több tízezer budapestit”

  1. H. Z. said

    Könnyen át lehet siklani a mennyiségen, mert így leírva: “100 tonna”, nem annyira felfogható. Tehát segítséget adok az olvasóknak: a főváros közepén elhelyezett, szivárgó, rendkívül veszélyes hulladék mennyisége: 100000 kg, azaz százezer kilogramm.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: