Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

10 év alatt megduplázódott a növényvédőszer-szennyezés az európai gyümölcsökben

Posted by Suggestor - 2022. október 11. kedd

EU hírek – 444.hu – Greenfo

2022. szeptember 28.

A növényvédőszer-szennyezés kiterjedtebb, mint valaha, a probléma pedig egyre súlyosbodik, ami visszavezethető az EU növényvédőszer-politikájának kudarcára is.

A legkárosabb növényvédő szerek betiltására vonatkozó uniós törvény teljes egészében kudarcot vallott, mivel a törvények az ipari lobbi szabályait követik.

A növényvédő szerek helyett fenntartható alternatívákért küzdő Pesticide Action Network (PAN) szervezet a kormányok által 2011 és 2020 között vizsgált 44 137 friss gyümölcsminta eredményeit elemezte, és megállapította, hogy az alma, a körte és a szilva szennyezettsége 2011 óta csaknem megduplázódott.

A legfrissebb adatok alapján az őszi gyümölcsök erősen szennyezettek a növényvédők legveszélyesebb kategóriájába tartozó szerekkel – derül ki a PAN Europe új, Pesticide Paradise című jelentéséből.

Az európai körte (49%), a csemegeszőlő (44%), az alma (34%), a szilva (29%) és a málna (25%) nagy arányban került forgalomba olyan növényvédőszer-maradványokkal, amelyek a rák, a születési rendellenességek, a szívbetegségek és más súlyos betegségek fokozott kockázatával összefüggésbe hozhatók és/vagy mérgezőek a környezetre. A legtöbb szer már nagyon alacsony dózisban is veszélyes.

A problémák megoldására az EU 2009-ben két jogszabályban állapodott meg.

Az első a növényvédő szerek legmérgezőbb kategóriájának fokozatos kivonásáról szól, amennyiben rendelkezésre állnak nem vegyi alternatívák, a második pedig arról, hogy minden gazdálkodót a biztonságosabb megoldások használatára ösztönözzön.

A jelentés szerint az első célt azért nem sikerült elérni, mert a kormányok a BASF, DuPont (ma Corteva) és Syngenta vegyipari óriásokkal szoros együttműködésben írt iránymutatásokat követik. Ezek felelősek azért, hogy a 2009-es törvény óta minden alkalommal, több száz esetben utasítottak el nem vegyi technikákat, a legmérgezőbb növényvédő szereket viszont engedélyezték.

Az Európai Bizottság legalább 2018 óta tudott a fokozatos kivonás kudarcáról, mégsem tett érdemi lépéseket. A PAN szerint az iránymutatásokat olyanokra kellene cserélni, amelyek elismerik a növényvédő szerek nem vegyi alternatíváinak hatékonyságát, különben az új uniós peszticid-csökkentési cél halálra van ítélve. Az alternatívák népszerűsítésére irányuló törvény szintén kudarcot vallott.

Salomé Roynel, a PAN politikai és kampánytanácsadója elmondta: „A gyümölcsök egyre szennyezettebbek, mert az ipar írja a szabályokat, a tisztviselők pedig figyelmen kívül hagyják a nem vegyi megoldásokat. Egymás hátát vakargatják, miközben a környezet és az egészségünk szenved.”

A jelentést szemléző 444.hu szerint az európaiak több mint egyharmadát aggasztja az élelmiszerek növényvédőszerekkel való szennyezettsége az Eurobarometer felmérése szerint.

2017-ben indították el Toxic 12 petíciót, amely a növényvédő szerek teljes betiltását követeli és felszólítja a döntéshozókat, hogy sürgősen iktassák ki a legkárosabb növényvédő szerek használatát.

Kapcsolódó hazai hír/vélemény:

A növényvédőszer-hatóanyagokat az Európai Unió engedélyezhet. Nemzeti hatáskörbe (Nébih ← Agrárminisztérium) csak engedélyezett hatóanyagokból készült készítmények tartoznak.

Kivétel persze a derogáció (értsd törvény hatályon kívül helyezése vagy korlátozása), aminek alapja a szükséghelyzet. Mikor van ilyen? Növényvédelmi értelmezésre a PAN Europe az Európai Bírósághoz fordult.

Forrás: https://greenfo.hu/hir/10-ev-alatt-megduplazodott-a-novenyvedoszer-szennyezes-az-europai-gyumolcsokben/

Hírdetés

Egy hozzászólás a “10 év alatt megduplázódott a növényvédőszer-szennyezés az európai gyümölcsökben”

  1. Gábor said

    Ez teljesen infantilis viselkedés: azért ne mérgezzék meg a gyümölcstermesztők a vásárlóikat, mert törvények tiltják??? Ha ilyen alapvető dolgokhoz is jogszabályra van szükség, akkor a mindennapi élet megbénul és lehetetlenné válik. Mert akkor meg kell tiltani a pékeknek is, hogy mérget tegyenek a kenyerekbe, a rendőröknek, hogy mindenkit lelőjjenek, aki szembejön velük stb stb stb…
    Remélem, hogy nem így van.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: