Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Engedett Brüsszelnek a kormány, 2026-ra hozná előre a pedagógusok béremelését

Posted by Suggestor - 2022. október 12. szerda

Hvg.hu

2022. október. 11. 19:05

Eredetileg 2028-as céldátumról volt szó, a Szabad Európa szerint a magyar kormány mégis belement a korábbi időpontba

A tervezettnél két évvel korábban, már 2026-ban elérhetik a magyar pedagógusbérek a hazai diplomás átlagbér nyolcvan százalékát – értesült a Szabad Európa.

A lap több forrástól is úgy értesült, hogy a magyar kormány egyre nagyobb rugalmasságot mutat a brüsszeli kérések iránt, így több nagyon jelentős változást sikerült elérni.

Ezek egyike lenne az előrehozott pedagógusbér-emelés.

A kormány a Brüsszelnek benyújtott tervekben eredetileg azt vállalta, hogy 2028-ig a diplomás átlagbér nyolcvan százalékára emeli a tanárok fizetését. Ez szerepel az EFOP pályázatok benyújtott kerettervében is, és erről beszélt korábban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón.

Úgy tűnik, az Európai Bizottság túl távolinak ítélte meg a végső határidőt, és 2026-at jelölte meg, amit a kormány a lap információi szerint elfogadott.

Az Európai Bizottság már a legutóbbi, Magyarországról szóló országjelentésben is jelezte, hogy elégedetlen a pedagógusok fizetésével, azok ugyanis az OECD-tag uniós országok közül nálunk a legalacsonyabbak.

(rövidítve)

Forrás: https://hvg.hu/itthon/20221011_Engedett_Brusszelnek_a_kormany_2026ra_hozna_elore_a_pedagogusberek_emeleset

Hírdetés

5 hozzászólás a “Engedett Brüsszelnek a kormány, 2026-ra hozná előre a pedagógusok béremelését”

 1. Névtelen said

  Aljasság!

 2. Névtelen said

  😡😡😡😡😡😡😡😡

 3. Gábor said

  1. A 2026-os céldátumból ugyanúgy nem lesz semmi, mint az elmúlt 50-60 év ígérgetéseiből sem lett, amikkel a pedagógusokat “kifizették”, illetve “megetették”.

  2. Már most annyira nagy a pedagógushiány, hogy további 4 év értelmetlenül sok idő. Ha akkor esetleg jelentősen meg is emelik a pedagógusbéreket és így a szakma vonzóbbá válik, további 6-8 év legalább kellene, mire a tanárok száma növekedni kezdhetne, ha a tanárképző főiskolákat valamilyen csoda folytán nem építenék le közben még jobban.

  3. A magyar oktatás lezüllesztése olyan szintet ért el, amilyet eddig még soha. Innen a visszaút legalább 10-15 év lenne akkor is, ha már most elkezdenék. 4 év múlva ez már inkább lesz 20-30 év lesz.

  4. Amíg nincs oktatási minisztérium, addig nem is veszik annyira komolyan a kérdést, hogy bármi jót is várhatnánk.

  Amit az oktatással tettek az eddigi kormányok a Kádár-rezsimmel kezdve és az összes rendszerváltás utáni kormányt is beleértve, az szerintem hazaárulás. Nem pusztán felelőtlenség, mert az nem lehet, hogy érettségizett, sőt diplomás emberek ennyire a józan ésszel szembe menjenek.

  • Gábor said

   És természetesen:
   5. Nem igaz, hogy nincs elegendő pénz az emelések megadására. Ha az állam meg tudta venni a Vodafone magyarországi cégét 700 milliárd forintért, akkor van elég pénzünk. Nem, ez nem demagógia. Az demagógia, amikor azt állítják, hogy ez egy befektetés volt, és az oktatás nem az.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: