Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Felháborítónak tartja a Greenpeace, hogy a kormány kiárusítja a védett természeti területen levő ingatlanokat

Posted by Suggestor - 2022. október 23. vasárnap

444.hu

Czinkóczi Sándor

2022. október 21.

Kedd este nyújtotta be a kormány azt a törvényjavaslatot, ami megkönnyítené az állami vagyon értékesítését, hogy növelje a kormány bevételeit „a kritikus gazdasági helyzetben”.

A kormány indoklása szerint ez többek között „olyan védett természeti területeken fekvő állami tulajdonú ingatlanok értékesíthetőségének lehetőségét teremti meg, amelyek értékesítési potenciállal rendelkeznek”.

Greenpeace Magyarország azt követeli, hogy a kormány azonnal vonja vissza a „felháborító törvényjavaslatot”, mert szerintük ez felbecsülhetetlen értékű természeti kincseink gátlástalan kiárusítása.

„A törvényjavaslatban ugyan az áll, hogy ez csak a természetvédelmi kezelésért felelős szerv előzetes jóváhagyásával történhet meg, ám azt nem lesz nehéz megszerezni, mivel független természetvédelmi hatósági rendszer már rég nincs Magyarországon.

A vevőnek csupán annyit kell tennie, hogy megígéri a szerződésben, hogy vigyázni fog a területen található természeti értékekre, és erről időnként írásban is beszámol” – írja a szervezet.

Szerintük a törvényjavaslat azért is rendkívül aggasztó, mert egyértelműen a bevételszerzés a cél.

„Az indoklásból az látszik, hogy az »értékesítési potenciállal« rendelkező területeket kívánják eladni, azaz kiárusítják az állami vagyont.

Csakhogy ez nem egy épület, régi gyár vagy telephely. Amiről szó van, azok a jogszabály-módosítás szerint jelenleg csak a »művelés alól kivett védett természeti területek«, amelyek lehetnek például felhagyott bányák, utak, csatornák, árkok, mocsarak.

Azonban ezeket az évek óta zavartalan természetvédelmi oltalom alatt álló területeket legtöbbször már visszafoglalta a természet.

Van olyan felhagyott bányánk, ahol rendkívül ritka uráli bagoly él, értékes, kiszáradással fenyegetett, de még meglévő mocsarak, a csatornapartokon pedig gyakran óriási a biológiai sokféleség, rovarok, békák, siklók és madárfajok tucatjai élhetnek ezeken a helyeken.”

Emlékeztettek arra, hogy az Alkotmánybíróság korábban már többször kimondta, hogy a védettségi szint nem csökkenhet. Csakhogy a Greenpeace szerint az már önmagában is a védettségi szint csökkenése, hogy az állam átruházza a tulajdonjogot, és tulajdonképpen a magyar emberek nevében lemond természetvédelmi területekről. És bár felügyeletet továbbra is gyakorolhat, a jogérvényesítés közvetett lesz. A valódi hatalom átkerül magánszemélyek kezébe, akiknek a terveit, az akaratát az állam csak közvetve, feltételekkel tudja felülbírálni.

Forrás: https://444.hu/2022/10/21/felhaboritonak-tartja-a-greenpeace-hogy-a-kormany-a-termeszeti-teruleteken-adna-el-ingatlanokat

Hírdetés

Egy hozzászólás a “Felháborítónak tartja a Greenpeace, hogy a kormány kiárusítja a védett természeti területen levő ingatlanokat”

  1. H. Z. said

    Ha az államnak pénzre van szüksége, akkor adja el a Vodafone-t! Azt jó üzlet bolt megvenni, akkor biztos könnyen találnak rá vevőt…
    😡😡😡😡😡

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: