Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Rákkeltő benzol szivároghat a gáztűzhelyekből, még akkor is, ha nem használjuk

Posted by Suggestor - 2022. október 23. vasárnap

hvg.hu

2022. október 21.

Az amerikai kutatók szerint a kaliforniai háztartásokban használt gáztűzhelyekből annyi benzol kerül a légkörbe, amennyivel egy passzív dohányos találkozik.

A gáztűzhely még akkor is mérgező anyagokat juttathat a konyha légterébe, amikor azt nem is használják – állapította meg egy új, az Environmental Science & Technology folyóiratban közzétett tanulmány.

A kutatók Kaliforniában vettek mintát a gáztűzhelyektől, és azt találták, hogy szinte mindegyikből ártalmas mennyiségű benzolt szivárog a környezetbe. A benzolról pedig régóta ismert, hogy rákkeltő hatású.

A szakemberek megállapították, volt olyan tűzhely, ami a Kaliforniában meghatározott egészségügyi határérték mintegy hétszeresét juttatta ki a légtérbe

– összegez a Gizmodo.

A PSE Healthy Energy nevű nonprofit kutatóintézet Kalifornia 16 megyéjének mintegy 159, lakossági felhasználású tűzhelyéből vett mintát. Ezeket az állam három nagy gázszolgáltatója látja el gázzal. A kutatók megállapították, hogy a minták 99 százaléka tartalmazott benzolt.

A mérgező anyag mennyisége megyénként eltérő volt. Los Angelesben volt a legmagasabb: Észak-San Fernando és Santa Clarita Valley otthonaiban a benzolszint 30-szor magasabb volt, mint a kaliforniai átlag.

Eric Lebel, az intézet vezető tudósa szerint bár ez a szivárgás túl alacsony ahhoz, hogy érezni lehessen, kockázatos lehet az egészségre.

Összességében annyira, mintha passzív dohányosok lennénk.

Az összesítésük szerint a kaliforniai tűzhelyekből évente annyi benzol szivároghat ki, mint 60 ezer autóból. Ugyanakkor ezek a kibocsátások nem szerepelnek egyetlen hivatalos feljegyzésben sem.

Forrás: https://hvg.hu/tudomany/20221021_gaztuzhely_benzol_szivargas_rakkelto_anyag_kutatas

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: