Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Klímavédelemben 59 ország közül az 50. helyre rangsoroltak minket az ENSZ 27. klímacsúcsán

Posted by Suggestor - 2022. november 15. kedd

hvg.hu

2022. november. 15.

Magyarország 59 ország közül az 50. helyezett lett az Éghajlatváltozási Teljesítési Mutató rangsorában, mely a vizsgált országoknak a klímaváltozás ellen tett intézkedéseit értékeli, közölte a Levegő Munkacsoport.

A Climate Change Performance Index (CCPI) mutatót kedden hozták nyilvánosságra Sarm es-Sejkben, az ENSZ 27. klímacsúcsán.

A Germanwatch nevű német civil szervezet által összeállított CCPI egyetlen országot se sorolt a kiválóan teljesítők közé. A legjobb három országnak Dánia, Svédország és Chile bizonyult, a legrosszabbnak pedig Irán, Szaúd-Arábia és Kazahsztán.

A szervezet szakértői szerint Magyarország klímapolitikájában számottevő romlás ment végbe az elmúlt években: nincsenek gyakorlati jelei annak, hogy a magyar kormány elkötelezett lenne az üvegházhatású gázok kibocsátásának az uniós célkitűzéssel összhangban történő csökkentése mellett.

Ennek éppen az ellenkezője történt: a kormány például jelentősen növelte egyes fosszilis tüzelőanyagok támogatását. Bár a komoly támogatásoknak köszönhetően a napenergia hasznosítása ugrásszerűen megnőtt, a programot nemrég felfüggesztették, mert a hálózat nincs felkészítve megfelelően a kiserőműves villamos energia befogadására. A szélenergia-termelés bővítését 2016 óta törvényileg blokkolják.

A Germanwatch bírálja továbbá a biomassza, a biogáz és a bioüzemanyagok magas arányát is a megújuló energián belül, amit 2030-ig előirányoz a Nemzeti Energia- és Klímaterv. A szervezet figyelmét az sem kerülte el, hogy a magyar kormány idén augusztusban olyan törvénymódosítást fogadott el, mely a védett területeken is megkönnyíti az erdők tarvágását. Ez veszélyezteti a fontos szén-dioxid-nyelőket, és rontja a természet állapotát.

Rámutatnak továbbá, hogy a magyar kormány évek óta szinte semmit nem tesz a szilárd anyagok égetése következtében keletkező hatalmas károsanyag-kibocsátás csökkentésére. Az ebből származó korom – az emberek egészségének veszélyeztetésén túlmenően – az éghajlatot is károsítja, mivel egy rendkívül magas globális felmelegítési potenciálú anyag.

A szakértők azt is megállapították, hogy a környezetvédelmi civil szervezeteket Magyarországon politikai diszkrimináció sújtja (amit egyébként tilt a magyar és uniós jog), például szinte sohasem kapnak lehetőséget, hogy a közmédiában az éghajlatvédelemmel, illetve környezetvédelemmel kapcsolatos információkat juttassanak el a lakossághoz (így például a helyes fűtéssel kapcsolatos tudnivalókat).

Az összkép tehát siralmas, pedig nagyon fontos, hogy Magyarország az éghajlatváltozás elleni küzdelem egyik éllovasa legyen, mert a Kárpát-medencét elsők között sújtják az éghajlatváltozással járó káros hatások, a gazdaság klímabaráttá alakításának költségei pedig messze kisebbek lennének, mint a klímakatasztrófa miatti költségek, írja a Levegő Munkacsoport.

Forrás: https://hvg.hu/zhvg/20221115_Magyarorszag_sereghajto_a_klimavedelemben

Hírdetés

2 hozzászólás a “Klímavédelemben 59 ország közül az 50. helyre rangsoroltak minket az ENSZ 27. klímacsúcsán”

  1. névtelen senki said

    Ez egy nagyon jó eredmény egy olyan versenyben, amiben eleve hátrányból indulunk, mivel nem is akarunk versenyezni és az egész világ összefogott ellenünk amúgy is.

    Nem diszkvalifikáltak minket. Kezeljük sikerként!
    (Szarkasztikus irónia. 😉😟)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: