Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Elég tagállam ellenezte, hogy az Európai Bizottság tovább halogassa a valószínűleg rákkeltő glifozát betiltását

Posted by Suggestor - 2022. november 16. szerda

444.hu

Herczeg Márk

2022. november 15.

Elegendő uniós tagállam blokkolta az Európai Bizottság javaslatát a fellebbviteli bizottságban a glifozát lejáró engedélyének további egy évvel való meghosszabbítására.

A Pesticide Action Network Europe, a kémiai növényvédőszerek használata ellen küzdő szervezet üdvözli a fejleményt, mivel elég tudományos bizonyíték áll rendelkezésre arról, hogy a glifozát használata elfogadhatatlan kockázatot jelent az emberi egészségre és a környezetre nézve.

A PAN Europe felszólítja az Európai Bizottságot, hogy ne adjon üres csekket a glifozátra vonatkozóan még egy évre, hanem tegyen javaslatot a káros gyomirtó szer azonnali betiltására.

Simon Gergely, a PAN Europe vegyipari munkatársa azt mondta: „A PAN Europe gratulál azoknak a tagállamoknak a bátorságához, amik ellenezték a glifozát meghosszabbítását. A mai szavazás erős jelzés az Európai Bizottság felé, hogy egyszer és mindenkorra ki kell iktatnunk a glifozátot. A Bizottságnak most meg kellene hallgatnia az európai polgárokat, akik két sikeres európai polgári kezdeményezésben a glifozát és a káros növényvédő szerek megszüntetését követelték, és javasolják a gyomirtó betiltását.

A szavazás előtt a PAN Europe követelte a tagállamok képviselőitől, hogy ne támogassák a jelenlegi engedély meghosszabbítását, mivel tudományosan egyértelmű, hogy a glifozát elfogadhatatlan kockázatot jelent az emberi egészségre és a környezetre, ezért az elővigyázatosság elve alapján egy rendelet szerint a Bizottságnak és a tagállamoknak azonnal be kell tiltaniuk a glifozátot.

Simon Gergely azt mondta: „Elég bizonyíték van arra, hogy a glifozát nem felel meg az EU növényvédő szerekre vonatkozó jogszabályainak biztonsági kritériumainak. Az IARC (1) a gyomirtót »valószínűleg emberre rákkeltőnek« (2A csoport) minősítette, egy független kutatás peig kimutatta, hogy a glifozát genotoxikus, valószínűleg rákkeltő, neurotoxikus, és elfogadhatatlan kockázatot jelent a környezetre.”

Májusban az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) közölte, hogy csak egy évvel később adja ki a glifozát használatáról szóló tudományos állásfoglalását. Ez lényegében azt jelenti, hogy több mint egy évet csúszhat a valószínűleg rákkeltő kategóriába sorolt gyomirtó betiltása az EU-ban. Arra hivatkoztak, hogy sokkal több tudományos anyagot kaptak, mint ami az ilyen kiértékeléseknél megszokott.

A glifozát használatát 2017-ben korlátozott időre engedélyezték, idén nyáron kellett volna kijönnie az EFSA állásfoglalásának, ami alapján az Európai Bizottság és a tagállamok még az idén dönthettek volna a növényvédőszer engedélyének megújításáról.

Forrás: https://444.hu/2022/11/15/eleg-tagallam-blokkolta-hogy-az-europai-bizottsag-tovabb-halogassa-a-valoszinuleg-rakkelto-glifozat-betiltasat

Hírdetés

Egy hozzászólás a “Elég tagállam ellenezte, hogy az Európai Bizottság tovább halogassa a valószínűleg rákkeltő glifozát betiltását”

  1. Névtelen said

    Most a választott képviselőink minket, embereket képviselnek vagy a gazdasági szereplőket, vállalatokat?
    Költői kérdés volt, nem várok választ, tudom. 😟

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: