Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A hideg orr a felelős a megfázásokért

Posted by Suggestor - 2022. december 17. szombat

Infostart

2022. december 11. 15:07

Azok a kórokozók, amelyek télen emberek tömegét betegítik meg, egész évben ott vannak velünk, így a kutatók régóta kíváncsiak voltak arra, vajon miért van egyszerűbb dolguk télen.

Egy, a szakemberek szerint áttörést jelentő kutatás arra jutott, hogy az orrban jelentkező immunválaszt gyengíti le a hideg időjárás, tehát a téli betegségeknek igencsak konkrét, biológiai gyökerekkel rendelkező oka van.

“Ez az első alkalom, hogy biológiai, molekuláris magyarázattal rendelkezünk a veleszületett immunválaszunk egyik tényezőjéről, amelyet a hidegebb hőmérséklet korlátoz” – mondta Zara Patel, a kaliforniai Stanford Egyetem Orvosi Karának fül-orr-gégész és fej-nyaksebész professzora, aki nem vett részt a kutatásban – írja a CNN.

A kutatócsoport tagjai megvizsgálták, mi történik, amikor valakinek a szervezetébe bekerül egy kórokozó. A légúti vírus vagy baktérium az orron keresztül hatol be, melynek elülső része azonnal érzékeli a baktériumot, jóval azelőtt, hogy az orr hátsó része tudomást szerezne róla – állapította meg a kutatócsoport.

Ekkor az orrot bélelő sejtek azonnal elkezdik létrehozni önmaguk milliárdnyi egyszerű másolatát, úgynevezett extracelluláris vezikulákat, egyszerűbben EV-ket.

Az EV-k nem tudnak osztódni, mint a sejtek, de olyanok, mint a sejtek apró változatai, amelyeket kifejezetten arra terveztek, hogy elpusztítsák a vírusokat. Az EV-k csalétekként működnek, így, ha belélegzünk egy vírust, az ezekhez tapad a sejtek helyett” – magyarázta Benjamin Bleier, a kutatás egyik vezetője.

Az EV-k aztán az orrváladékba kerülnek, ahol a betolakodókat az előtt fékezik meg tevékenységükben, hogy el tudnának szaporodni.

“Ez az immunrendszer egyik, ha nem az egyetlen része, amely később elhagyja a testet, hogy harcba szálljon a baktériumokkal és vírusokkal, mielőtt azok ténylegesen bejutnának a szervezetbe” – mondta Bleier.

A tanulmány szerint valamilyen kórokozónak a szervezetbe jutása esetén az orr 160 százalékkal növeli az extracelluláris vezikulák termelését, melyek felszínén rengeteg receptor van, több, mint az eredeti sejtekén: úgyszólván kapkodnak a patogének után.

Mindezen felül egy vírusölő hatású anyagból 13-szor annyit tartalmaznak ezek az EV-k, mint a normál sejtek.

A kérdés az volt, mi történik ezzel a szupererővel, ha betör a hideg. Bleier és csapata négy alanyt 15 percig 4,4 Celsius-fokos hőmérsékletnek tett ki, majd megmérték az orrüregükben uralkodó állapotokat.

“Azt találtuk, hogy amikor hideg levegőnek vagyunk kitéve, az orrunk belső hőmérséklete akár 5 fokkal is csökkenhet. Ez pedig elég ahhoz, hogy lényegében kiiktassa mindhárom immunrendszeri előnyt, amellyel az orr rendelkezik” – mondta Bleier, hozzátéve: már attól, ha az orrunk hegye hideg, 42 százalékkal csökken az EV-k száma, fele annyi vírusölő mikro-RNS van bennük és a receptorok száma is 71 százalékkal esik vissza, így kevésbé hatékonyan veszik fel a harcit a betolakodókkal szembe.

Bleier szerint így a hideg a felére csökkenti védekezőképességünket a megfázással, az influenzával és koronavírussal szemben.

A szakértő rámutat arra is: a maszkviselés azzal is védelmet nyújt a fertőzések ellen, hogy melegen tartja orrunkat.

A felfedezés kapcsán Belier a jövőben arra számít, hogy speciális orrspray-ket fejlesztenek ki, melyek azt hitetik el az orral, hogy épp vírus jutott be területére – az expozíció hatására a védelem erősebbé válhat.

Forrás: https://infostart.hu/tudomany/2022/12/11/a-hideg-orr-a-felelos-a-teli-betegsegekert

Hírdetés

4 hozzászólás a “A hideg orr a felelős a megfázásokért”

  1. Névtelen said

    És a vizes, hideg cipőtől, zoknitól miért leszek rögtön taknyos? Komolyan kíváncsi vagyok erre is!

  2. Tadaaam said

    Akkor a megfázás tényleg, szó szerint megfázás. 👍

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: