Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Veszélyes nehézfémeket találtak néhány népszerű étcsokoládéban

Posted by Suggestor - 2022. december 20. kedd

HVG

2022. december 20.

Ólmot és kadmiumot is találtak egyes étcsokoládékban, ezek a nehézfémek pedig nem tesznek jót az egészségnek. Termékvisszahívásról és korlátozásról azonban szó sincsen.

Gyakran halljuk, hogy az étcsokoládé egészséges, és inkább azt kéne fogyasztanunk. Ezt az állítást árnyékolja be némileg a Consumer Reports nevű fogyasztóvédelmi szervezet legújabb, 28 különféle étcsokoládét vizsgáló tesztje, mely arra az eredményre jutott, hogy különböző nehézfémek – például ólom – lehetnek az étcsokoládékban.

 

A szervezet jelentése úgy találta, a megvizsgált 28 termékből 5 kivételével mind tartalmazott szennyező anyagokat olyan mennyiségben, hogy napi egy adag (körülbelül 30 gramm) elfogyasztása már átlépi a felnőttek esetében biztonságosnak tekintett határértéket.

Az Insider szerint a teszten a Tony’s, a Hershey’s, a Hu és a Lindt csokoládéjában találtak viszonylag magas ólomszintet.

Az ólomnak való kitettség számos problémát okozhat, például kognitív károsodást, kiváltképp gyerekeknél fejlődési zavarokhoz és alacsonyabb IQ-szinthez vezethet. Felnőttek esetében reprodukciós problémákat, magas vérnyomást és neurológiai zavarokat okozhat.

A kadmium magas szintje egyebek mellett a Lindt, a Dove és a Beyond Good termékeiben volt tetten érhető. Ez az anyag a CDC szerint rákkeltő lehet, és a hosszú távú kitettség veseproblémákhoz és törékeny csontokhoz vezethet.

A Trader Joe’s egyik táblacsokija ólomból és kadmiumból is magas értéket mutatott.

A kutatók elmondták, az étcsokoládé azért is tartalmazhat több nehézfémet mint a tejcsokik, mert több kakaó van bennük.

Az alapanyagul szolgáló kakaóbab a termőföldből és a betakarítás után is szennyeződhet. A nehézfémek veszélye, hogy az idő múlásával felhalmozódnak a szervezetünkben, és egészségügyi problémákat okozhatnak, mivel ezek a kis mennyiségek összeadódnak.

A Consumer Reports azonban hangsúlyozta, a tesztelés során megállapított szintek semmilyen törvényt nem sértenek, mivel nincs szövetségi korlátozás az ólom és a kadmium kapcsán a legtöbb élelmiszernél.

Forrás: https://hvg.hu/tudomany/20221220_veszelyes_nehezfemek_etcsokoladek_olom_kadmium_fogyasztovedelmi_szervezet_teszt_szennyezo_anyagok

Hírdetés

Egy hozzászólás a “Veszélyes nehézfémeket találtak néhány népszerű étcsokoládéban”

  1. Névtelen said

    😯

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: