Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Átlátszó: 2016 óta nem vettek mintát a kútból, ami megmutatná, mérgezi-e a talajvizet a gödi akkumulátorgyár

Posted by Suggestor - 2023. január 13. péntek

Telex

2023. január 13. – 08:56

Betemették a kutat, amiből egyáltalán meg lehetne állapítani, hogy mérgezi-e a talajvizet a gödi akkumulátorgyár, írja az Átlátszó.

Tavaly májusban szintén az ő cikkük nyomán írtunk arról, hogy egy független szakértői mérés akkumulátorgyártáshoz is használt mérgező oldószert talált a gödi kutak vizében. A megtalált anyagok a lítium és egy N-metil-2-pirrolidon (NMP) nevű oldószer, ezekből évente több tízezer tonnányit használnak fel a gödi gyárban.

A talajvízbe jutott anyagok jelenléte azért is aggasztó, mert a közeli Samsung-gyár vízjogi engedélyeit és ellenőrzéseit végző Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság nem volt hajlandó kiadni az iparterületen lévő monitoringkutak vizsgálati adatait. Az Átlátszó végül kiperelte az adatokat:

a gyár területén lévő monitoringkútból 2016 óta nem vettek vízmintát, ráadásul a kutat 2018-ban be is temették. Mindez a magyar hatóságok sara, ugyanis a felszín alatti vizekben nem vizsgálják az akkumulátorgyártás során használt veszélyes anyagokat”

– írja a lap.

Amikor tavaly perbe kezdett az Átlátszó az adatokért, a hatóság arra hivatkozva nem akarta kiadni a gödi iparterület monitoringkútjainak vizsgálati dokumentumait, hogy ezek „döntést előkészítő”, tíz évig titkosítható adatok. Az elsőfokú ítélet az Átlátszónak adott igazat, de a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság azzal fellebbezett, hogy ők kellően mérlegelték, mi szolgálja egy nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás során a „közérdeket”, ez alapján döntöttek az adatok ki nem adása mellett.

A Fővárosi Törvényszék azonban elutasította a fellebbezést. A lap szerint a bíróság kötelezte őket, hogy adják ki az adatokat:

a Samsung SDI Magyarország Zrt. Göd, Schenek István utca 1. szám alatti

telephelyén lévő monitoringkút vizsgálatának jegyzőkönyveit 2018. naptári évből;

a fenti cég fenti telephelyén az alperes által végzett vizsgálatok és lefolytatott hatósági eljárások iratait, amelyek 2018. január 1. és 2021. november 30. között keletkeztek.

És mint kiderült, a gyár területén lévő monitoringkútból 2016 óta egyszer sem vettek vízmintát, semmilyen mérési jegyzőkönyv nem készült, írja a lap. A kút az építési területen belül volt, így aztán egy idő után betemették. Új monitoringkutat viszont nem kellett létesíteni, mivel a környezetvédelmi hatóság nem rendelte ezt el.

Tehát az a helyzet állt elő, hogy egy gyárnál, ami több tízezer tonnányi veszélyes, toxikus anyagot használ fel, nem kell vizsgálni a felszín alatti vizekben ezeknek az anyagoknak a meglétét.

A lap hozzáteszi, ez ráadásul még csak nem is a katasztrófavédelmi hatóság mulasztása, hiszen a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi Főosztályának döntése szerint a gödi akkumulátorgyárnak nincs jelentős környezeti hatása – ezért nem is írtak elő ilyen vizsgálatot.

További részletek az Átlátszó cikkében.

Forrás: https://telex.hu/belfold/2023/01/13/god-akkumulatorgyar-mergezes-kut-viz

Hírdetés

5 hozzászólás a “Átlátszó: 2016 óta nem vettek mintát a kútból, ami megmutatná, mérgezi-e a talajvizet a gödi akkumulátorgyár”

 1. Névtelen said

  Ez nem bűncselekmény? Veszélyeztetés vagy hasonló?

 2. Névtelen said

  Ez biztos nem igaz. A telex akkor is hazudik, amikor kérdez. Manipulációs fake-news gyár.

 3. Tadaaam said

  Egyetértek, de ilyenkor hogyan kell feljelentést tenni vagy valamilyen pert indítani és ki ellen? Ha soha senki nem teszi meg ezt, akkor ne is várjunk változást.

 4. H. Z. said

  😡😡😡
  Ha nem tudunk róla, akkor nem is árthat??? Szerintem az ilyen hozzáállás bűncselekmény.

  • Tadaaam said

   Egyetértek, de ilyenkor hogyan kell feljelentést tenni vagy valamilyen pert indítani és ki ellen? Ha soha senki nem teszi meg ezt, akkor ne is várjunk változást.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: