Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A kiégés drámaian növeli a szívroham kockázatát

Posted by Suggestor - 2013. március 13. szerda

Azok a tényezők, amelyek hozzájárulnak a kiégéshez – mindennaposak a munkahelyeken: a nagy stressz, erős munkaterhelés, a munkaszituáció feletti kontroll hiánya, az érzelmi támogatás hiánya és az állandó túlórázás. Mindez fizikai, kognitív és érzelmi kimerüléshez vezet.

Korábbi tanulmányok összefüggésbe hozták már a kiégést az álmatlansággal és a szorongással is.

Dr. Sharon Toker és kollégái – a vérzsírszint megemelkedése miatt – feltételezték, hogy a kiégésnek a koronáriás szívbetegséghez (plakkok az artériák falán, szívroham) is köze lehet.

A Tel Aviv University orvosai 8838, látszólag egészséges férfi és női alkalmazottat – 19 és 67 év közöttieket – , akik rutin egészség-vizsgálaton jelentek meg, követtek 3 – 4 éven át. Minden résztvevőnél mérték a kiégési szintet, és keresték a koronáriás szívbetegség jeleit. Természetesen, kontrollálták a tipikus kockázati tényezőket, mint a nem, kor, familiáris szívbetegség, dohányzás.

A követési idő alatt 93 új szívbetegséget fedeztek fel.

A kiégés 40 százalékkal megnöveli a koronáriás szívbetegség kialakulásának, a szívrohamnak a kockázatát. De a résztvevők 20 százalékánál, akik a legnagyobb kiégési pontszámokkal rendelkeztek, a kockázat 79 százalékkal nőtt meg.

Dr. Toker megjegyezte, hogy ha hosszabb lett volna a követési időszak, az eredmény még kiugróbb lett volna.

Ha egyszer a kiégés kezdetét veszi, lefelé tartó spirálba kerül az illető, végül kialakul a kiégettség krónikus állapota, figyelmeztet Toker. A munkaadóknak figyelniük kell arra, hogy egészséges, támogató munkakörnyezetet teremtsenek, és rajta kell tartaniuk a szemüket a kiégésre utaló korai jeleken. Egyszerű diagnosztikai tesztek már online is elérhetők.

Az alkalmazottak maguk is hozzájárulhatnak a kiégés elkerüléséhez, azzal, hogy rendszeresen mozognak, 7 – 8 órát alusznak éjszaka, és pszichológust keresnek fel, ha szükségét érzik.

Forrás: http://www.aftau.org/site/News2?page=NewsArticle&id=18154

 

Egy hozzászólás to “A kiégés drámaian növeli a szívroham kockázatát”

  1. Névtelen said

    “… és az állandó túlórázás. Mindez fizikai, kognitív és érzelmi kimerüléshez vezet.” – !!!

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .