Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az iskolázottsággal arányosan romlik a látásunk – töltsünk több időt a szabadban!

Posted by Suggestor - 2014. július 23. szerda

Ha egy egyetemista szemüveget visel, már fel sem tűnik. Egészen természetessé vált. A rövidlátók száma rohamosan növekszik a fejlett világban. Pedig a miópia (rövidlátás, közellátás) további kockázatokat is okozhat: retinaleválás, idő előtti hályogképződés, makuladegeneráció, glaukóma.

A fejlett ázsiai országokban a rövidlátók aránya már elérte a 80 százalékot, a gyakoriság ilyen mértékű növekedése mögött környezeti okokat gyanítanak az orvosok: a szem megerőltetését, olvasást, tévézést, számítógép-használatot, és főként a hosszú éveken át való tanulást.

A rövidlátás amiatt jön létre, hogy a szemgolyó túlságosan megnyúlt, és a távol levő tárgy képe nem vetül a retinára, nem kerül fókuszba. Mivel  a szemgolyó gyermekkorban tovább nő, ezért a miópia  rosszabbodhat, egészen a fiatal felnőttkorig, a 30-as évekig.

A Mainz-i Egyetem Orvosi Központjának kutatói megállapították, hogy az iskolában töltött évek nagyobb súllyal esnek latba a miópia kialakulásában, mint a hajlamosító genetikai tényezők.

A miópia kialakulása és az oktatásban eltöltött idő közötti kapcsolat tényét több mint négy és félezer német lakos (35 és 74 év közöttiek) vizsgálatával állapították meg.

A közellátó személyeknek csak 24 százaléka nem végzett középiskolát, a középiskolai végzettséggel rendelkezőknek már a 35 százaléka volt miópiás, az egyetemet végzetteknek pedig 53 százaléka…

Sőt, arra is bizonyítékot találtak, hogy a rövidlátás minden egyes iskolai padban töltött évvel rosszabbodik. 45 genetikai marker hatását vizsgálták, de úgy találták, hogy azok sokkal kisebb befolyással bírnak a miópia súlyosságára, mint maga az iskolai végzettség.

Mit lehet itt tenni?

A közellátást nem lehet meggyógyítani, csak szemüveggel, lencsével vagy műtéttel korrigálni.

De egy nemrégiben lezajlott kutatás Dániában és Ázsiában rámutatott a lehetőségre: több időt kell a szabadban, napfényen tölteniük a gyerekeknek, fiatal felnőtteknek.

Az orvosok heti 15 órát ajánlanak a szabadban, napfényen tölteni, de eközben a közeli munkával (olvasással, tévézéssel, számítógépezéssel, okos-telefonozással) eltöltött időt is korlátozni kell, heti 30 órára.

Forrás: http://www.uni-mainz.de/presse/17465_ENG_HTML.php

 

 

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: