Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A kicsik és a kövérség

Posted by Suggestor - 2015. november 24. kedd

Az Új-Zéland-i Egyetem kutatói állítják, hogy már a 32 hónap körüli gyerekekre is átragadtak az anyjukról a kövérekre vonatkozó előítéletek.

Ted Ruffman professzor, pszichológus úgy magyarázza, hogy az elhízottsággal szembeni előítélet elszigeteltséget, depressziót, pszichiátriai tüneteket, alacsony önértékelést, és negatív testképet okoz az érintettekben.

Az előző kutatás azt mutatta, hogy ez az előítélet már az óvodás korú – a négy éves – gyermekekben is benne van, és öttől tíz éves korig megerősödik.

70 csecsemőnek és totyogó kisgyermeknek mutattak kép-párokat emberekről. Az egyik az ábrázolt személy kövér volt, a másikon normál súlyú. (Az arcuk el volt takarva a személyeknek, hogy ne vonja el a gyerekek figyelmét.)

Ezzel egy időben, kérdőíven felmérték az anya attitűdjét a kövérséggel kapcsolatban.
Azt az érdekes dolgot találták, hogy a 11 hónap körüli csecsemők jobban kedvelték nézegetni a kövér alakokat, míg az idősebbek, a 32 hónap körüliek az átlagos testalkatú figurákat.

„Megállapítottuk: azt, hogy mit részesítenek előnyben, az anya előítélete határozza meg. Erős az összefüggés: minél erősebben jelent meg az anya kövérség-elleni előítélete a kérdőívben, annál inkább a normál súlyú emberek vonzották a gyermekeiket.”

Ruffman professzor nem akarja az anyákat hibáztatni, csak megjegyzi, hogy ez arra utal, hogy a gyerekek a korai időszakban mindent magukba szívnak a környezetükből.

„Némelyek azzal érvelnek, hogy a kövérség-ellenesség velünk született előítélet, de eredményeink azt mutatják, hogy szociálisan tanult viselkedés ez, ami egybevág az előítélet más formáinak keletkezésével. Az egészben csak az a meglepő, hogy a gyerekek már ilyen korán felszedik ezeket a dolgokat.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-11/uoo-aas112315.php

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: