Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az idősödő agynak jót tesz az elkalandozás

Posted by Suggestor - 2016. november 17. csütörtök

Ahogy öregszünk, lehet, hogy nehezebben tudunk egy bizonyos feladatra koncentrálni, amit lehet, hogy bosszantónak érzünk, de nem olyan rossz az, mint gondolnánk.

A Torontó-i Egyetem és a Harvard Egyetem kutatói szerint vannak előnyei is a fókuszálás csökkenésének, különösen 50 év fölött. A kutatók azzal érvelnek, hogy egy kis elkalandozás segít a problémamegoldásban vagy az új információ megtanulásában.

„Hasznunkra vannak a különböző típusú feladatok: tágítják a látókörünket, ahogy azt a kreatív hozzáállást igénylő feladatoknál látjuk, esetleg olyan információt is fel tudunk használni, ami addig irrelevánsnak minősült”– magyarázza Tarek Amer pszichológus. „A szakirodalmat olvasva az embernek az a benyomása, hogy az idősebbek szellemileg elkerülhetetlenül hanyatlanak, pedig a valóságban sok idős ember kitűnően elboldogul az életben. Úgy gondoljuk, ez arra mutat rá, hogy az időseknek koránt sincs minden esetben szükségük magas szintű fókuszálásra, magas szintű kognitív kontrollra .

Amikor az ember magas szintű kognitív kontroll alatt tarja az agyát, azt jelenti, hogy képes fenntartani a fókuszált figyelmet és figyelmen kívül hagyni a nem oda tartozó dolgokat.

Amer és kollégái úgy találták, hogy a csökkent kognitív kontroll idején könnyebb a kreatív megoldáson gondolkodni, jobban észre veszi az ember a ‘mintákat’ a körülötte levő világban.

Így lehetséges, hogy az idősebb emberek képesek lekörözni fiatalabb társaikat egyes probléma megoldó feladatok esetében, mert könnyebben tudják kiszélesíteni a figyelmüket.

Ráadásul, nincs is szüksége az embernek a folyamatos, intenzív kognitív kontrollra a mindennapi életben: például ahhoz, hogy sétáljon az utcán vagy valami új információt tanuljon.

A kognitív kontroll előnyeit sok viselkedés-kísérlettel, sok specifikus feladatmegoldással szokták vizsgálni a tudósok, amelyek azt a célt szolgálják, hogy korlátozzák a gondolatok ‘eltérülését’.

Amer és társai szerint az ilyen kísérletek nem tárják fel a valóságot teljes egészében, ismeretlen marad az a helyzet, amikor az elkalandozás és a csökkent erősségű kognitív kontroll segítségére van az embernek, és ezzel egyoldalú következtetéseket vonnak le.

„Sok feladat, amelyet a klasszikus kognitív pszichológiában tanulmányozunk, magas fokú kognitív kontrollt igényel. Csakhogy ezek a feladatok nem tükrözik pontosan azt, amit az emberek valóban csinálnak, mert korlátozzák a gondolatok elkalandozását” – mondja a társszerző Lyun Hasher pszichológia professzor (University of Toronto). „De a figyelem elkalandozása az egyik helyzetben, értékes információt szolgáltat egy másik helyzethez, és ha több az információ, jobban megértjük a problémát.”

„Itt a kérdés, ami arról szól, hogy valójában mitől függ a teljesítmény idős korban. Világos, hogy a munkamemória egymagában nem ad választ a kérdésre” – magyarázza Hasher professzor. „Mi azt mondjuk, hogy ha tanulmányozzuk a redukált kognitív kontrollt, az segít megérteni, hogyan tudják az idős emberek sikeresen és függetlenül élni az életüket.”

Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/11/161115150726.htm

Egy hozzászólás a “Az idősödő agynak jót tesz az elkalandozás”

  1. uniohid said

    Érdekes.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: