Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A mérések kezdete óta 2018 volt a legmelegebb év Magyarországon, egyes zöldségek másfélszer többe kerülnek

Posted by Suggestor - 2019. január 7. hétfő

Átvéve a 444.hu-ról

Sarkadi Zsolt

2019. január 6., vasárnap

A szokatlanul meleg időjárás több országban is tovább csökkentette a terméshozamokat, így Magyarországon is. Hazai hagyma jelenleg már nincs is a magyar boltokban, annyira kevés termett belőle – hangzott el az RTL Híradó riportjában.

2018-ban az időjárás még szélsőségesebb értékeket mutatott, mint 2017-ben. A mérések kezdete óta soha nem volt olyan kevés víz a Dunában, mint 2018 nyarán és őszén, és az Alföld nagyobb része már áprilisban komoly csapadékhiánnyal küzdött, miközben néhány magyar településen egyetlen nap alatt is rengeteg csapadék hullott, komoly viharoktól kísérve.

Az országos éves középhőmérséklet 11,99 Celsius fokra nőtt, ami 1,23 fokkal melegebb a sokéves átlagnál.

A mérések kezdete őta 2018 volt az eddigi legmelegebb év Magyarországon. Az RTL által megkérdezett meteorológus szerint az itteni melegedés mértéke a globális átlagnál is nagyobb.

Ez csökkenti a terméshozamokat is, búzából 10 százalékkal kevesebbet sikerült csak betakarítani 2018-ban, ez pedig felhajtotta a kenyér árát, átlagosan 8 százalékkal. A burgonya közben 44, a hagyma 48, a káposzta pedig 53 százalékkal drágult. Európa többi részén is hasonló a helyzet, néhol még a magyarországinál is nagyobb aszály pusztított.

Csökkenés leghamarabb tavaszra várható a zöldségek és gyümölcsök árában, és ez is csak akkor, ha 2019 nem hoz annyira szélsőséges időjárást, mint 2018. Erre statisztikailag nincs sok esély, a méréseink óta 10 legmelegebb évből 8 az elmúlt 20 évben volt Magyarországon.

Forrás: https://444.hu/2019/01/06/mereseink-kezdete-ota-2018-volt-a-legmelegebb-ev-magyarorszagon-egyes-zoldsegek-masfelszer-tobbe-kerulnek

Hírdetés

2 hozzászólás a “A mérések kezdete óta 2018 volt a legmelegebb év Magyarországon, egyes zöldségek másfélszer többe kerülnek”

  1. uniohid said

    “A szokatlanul meleg időjárás több országban is tovább csökkentette a terméshozamokat, így Magyarországon is. Hazai hagyma jelenleg már nincs is a magyar boltokban, annyira kevés termett belőle”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: