Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Zuhan az elektromos autók legdrágább alkatrészének: az akkumulátornak az ára

Posted by Suggestor - 2019. december 8. vasárnap

Átvéve a portfolio.hu-ról

2019. december 06. 22:20

Elképesztő ütemben csökken az akkumulátorok ára a világban, ha a trend folytatódik és valóra válnak az előrejelzések, az nagyban hozzájárulhat az elektromos autózás gyors elterjedéséhez.

Az elektromos járműveknél alkalmazott akkumulátorok ára drasztikusan csökkent az elmúlt években, részben annak köszönhetően, hogy a szigorodó környezetvédelmi előírások miatt az autógyártók és a beszállítóik egyre nagyobb összegeket fordítanak a kutatásra és fejlesztésre, illetve a dinamikusan bővülő kereslet miatt a gyártókapacitásaik növelésére, amely már lehetővé teszi a nagyobb mennyiségű, olcsóbb termelést.

A Bloomberg New Energy Finance (BNEF) számításai szerint, míg 2010-ben 1 kWh akkumulátorkapacitás 1183 dollárba került, addig ez az érték tavaly már csak 156 dollár volt, amely 87 százalékos csökkentést jelent néhány év leforgása alatt. Ráadásul az előttünk álló években további jelentős csökkenés várható.

Érdemes ugyanakkor azt is megjegyezni, hogy ezek a számok az iparági átlagokat mutatják. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy vannak olyan gyártók, mint például a japán Panasonic-kal együttműködő Tesla, vagy éppen a kínai Contemporary Amperex Technology Ltd (CATL), amelyek jóval olcsóbban képesek akkumulátort gyártani.

Az imént említett Tesla például a beszámolók szerint 1 kWh akkumulátorkapacitást kevesebb, mint 100 dollárért képes előállítani, ami a cellákat illeti és az ígéretek szerint hamarosan a teljes akkumulátorcsomag esetében képesek lesznek elérni ezt a szintet.

Az akkumulátorok előállítási költségnek csökkentése azért fontos, mert az elektromos autóknak ez a legdrágább alkatrésze. Abban az esetben pedig, hogyha sikerül további drasztikus csökkentést elérni az akkumulátorok árában, olcsóbbá válhatnak az elektromos autók is, amely nagyban segítheti az elterjedésüket a világban.

(szerkesztve)

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20191206/orulet-az-akkumulatorgyartasban-valosaggal-zuhan-az-elektromos-autok-legdragabb-alkatreszenek-ara-409527

Hírdetés

2 hozzászólás a “Zuhan az elektromos autók legdrágább alkatrészének: az akkumulátornak az ára”

  1. Gábor said

    Sajnos ez sem egyértelműen jó. Ha hirtelen elkezd komolyabban nőni az elektromos autók száma, akkor gyorsan és kielégíthetetlenül fog megnőni az elektromos áram igény a fejlett világban. Elektromos energiából sincsenek kifogyhatatlan készleteink, sőt! Nincs olyan ország, ahol egy ilyen jelentős túlfogyasztást ki tudnának elégíteni. Az elektromos ellátórendszert sehol sem tervezik háromszoros-négyszeres vagy még nagyobb terhelhetőségre. És új erőművek tervezése, elhelyezése, beüzemelése és üzemeltetése hónapokat vagy akár éveket is igénybe vehet. Képtelenség lesz ellátni elektromos energiával az autókat, ha hirtelen sok ezer jelenik meg a napi használatban.
    Viszont Paks 2 — és 3, 4, 5… — rengeteg támogatót fog szerezni.
    Én az elektromos autók pártján vagyok. De az infrastruktúra nem áll készen a gyors terjedésükre.

  2. uniohid said

    “… 87 százalékos csökkentést jelent néhány év leforgása alatt. Ráadásul az előttünk álló években további jelentős csökkenés várható.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: