Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Lesújtó kép a magyar társadalomról: apáról fiúra száll a szegénység

Posted by Suggestor - 2020. február 2. vasárnap

Átvéve a penzcentrum.hu-ról

Biró Attila

2020. február 1. szombat 13:02

A World Economic Forum (WEF) frissen publikált, 2020-as társadalmi mobilitási (social mobility) indexét bemutató tanulmányának egyik fő megállapítása, hogy a legtöbb ország gazdasága egyszerűen nem képes állampolgárai számára biztosítani a társadalmi-gazdasági felemelkedés lehetőségét.

Az alacsony társadalmi mobilitás következtében ugyanis sok tehetséges embernek esélye sincs feljebb lépni a társadalmi ranglistán. Ennek következtében az anyagi javak továbbra is kevés ember kezében fognak összpontosulni, ami végső soron a gazdasági növekedés hátráltatója lesz.

Az összes gazdaságot és az átlagos jövedelemszinteket tekintve megállapítható ráadásul az is, hogy azok a gyerekek, akik kevésbé jómódú családba születnek, általában nagyobb akadályokat tapasztalnak a sikerek elérésében, mint a gazdagabb családba született társaik.

Érdemes azonban megemlíteni, hogy a WEF szerint az egyenlőtlenségek még azokban az országokban is rohamosan nőnek, ahol egyébként a társadalmi mobilitás index is emelkedik.

Mindennek ráadásul történelmi okai is vannak. A WEF szerint ugyanis a legtöbb országban rengeteg csoport és egyén került hátrányos helyzetbe történelmi okokból következően, amely egyenlőtlenségeket a rossz társadalmi mobilitás tartósítja és/vagy súlyosbítja.

A társadalmi mobilitást tehát úgy kell értelmezni, mint az egyén társadalomban való mozgásának lehetőségét, személyes körülményei között. Abszolút értelemben, a gyermek azon képességéről van szó, hogy jobb életet-t tud-e élni, mint a szülei. Relatív értelemben pedig olyan társadalmi-gazdasági mutató, amely megmutatja, hogy az egyén társadalmi-gazdasági háttere milyen hatással van a későbbi gazdasági teljesítményére.

A WEF friss jelentése szerint a legtöbb nemzetgazdaságnak igencsak törekednie kellene arra, hogy csökkentsék a társadalmi egyenlőtlenségeket. De persze azért akadnak olyan országok, ahol igencsak magas a társadalmi mobilitás index, azaz ahol az emberek leginkább lehetőséget kapnak a kitörésre.

A WEF 82 országát vizsgáló lista élén abszolút az élen futottak be Észak-Európa országai, sorrendben, Dánia, Norvégia, Finnország, Svédország és Izland. De 80 feletti indexet tudott produkálni Belgium, Ausztria, Svájc és Hollandia is.

Ezek a nemzetek kiemelkedően képesek többek között arra, hogy biztosítsák a minőségi oktatáshoz való hozzáférés egyenlőségét, miközben a kiváló munkalehetőségek mellett, jó munkakörülményeket is tudnak garantálni, mindezt úgy, hogy a társadalom legnagyobb része erősen védve van szociálisan, és az állampolgárok meghatározó módon tudják érvényesíteni politikai akaratukat, stabil, hozzáférhető intézményrendszer áll a rendelkezésükre.

Érdemes megnézni, hogy a top 10 társadalmi mobil ország kivétel nélküli európai állam, sőt egészen a 14. helyig kell elmennünk addig, hogy az öreg kontinensen kívüli államra – Kanada – bukkanjunk. A top 20-ban egyébként csupán 4 nem európai ország van. Magyarország szempontjából azt azért érdemes megjegyezni, hogy két közvetlen szomszédunk is benne van a top 15-ös listában, Ausztria ugyanis a világ jelenleg 8., Szlovénia pedig a 13. társadalmilag legnobilisabb országa.

Magyarország az összesített 82-es lista 37. helyén helyezkedik el a társadalmi mobilitás indexe alapján. Ez a teljes mezőnynek majdnem közepe. Ami bár elsőre ránézésre egy sima középmezőnynek minősülhetne, érdemes megjegyezni, hogy Európa szinte minden országa előttünk jár.

Magyarországnál kevés olyan fejlett, európai ország van, amely jobban bebetonozná a születéskor már meglevő egyenlőtlenségeket.

Így például messze előttünk van Ausztria és Szlovénia, de közvetlen szomszédjaink közül előz minket Szlovákia és Horvátország is. Igaz ez utóbbiak nem túl sokkal.

Közvetlen szomszédjaink közül csupán Romániát, Szerbiát és Ukrajnát tudhatjuk magunk mögött, de közülük például csak Románia EU-tag.

Az egyetlen fejlett, sőt EU-s ország Románia és Bulgária mellett, amelyet jócskán megelőzünk: Görögország, ahol a társadalmi mobilitás index mindössze 59,8.

Kis magyar valóság

A WEF társadalmi mobilitási indexe részletesebb képet is ad az egyes társadalmakról.

Hazánknak vannak olyan társadalmi-gazdasági aspektusai, amelyekben jobban, és vannak, amelyekben  sokkal rosszabbul szerepel.

Magyarországon például a munkalehetőségek kifejezetten jónak számítanak, összesítésben a 15. legjobbnak, sőt a bérek méltányos eloszlásában is jól állunk, az összesítésben 17. helyen állunk ebből a szempontból.

Innentől azonban kezdődik a szakadék a 30-40. hely között vagyunk például:

a politikai érdekérvényesítés, stabil, hozzáférhető intézményrendszer tekintetében (37. helyezés),

az oktatáshoz való hozzáférés tekintetében (38. helyezés),

az egészségügy (39. helyezés),

az oktatás minősége és méltányossága (40. helyezés),

a technológiai hozzáférés (43. helyezés),

a szociális védőháló (44. helyezés),

a munkahelyi körülmények (45. helyezés), valamint

az élethosszig tartó tanulás tekintetében (68. helyezés).

A kicsit részletesebb listából kiderül, hogy Magyarországon bár kiemelkedőn jó munkalehetőség szempontjából, addig az itthon tapasztalható munkakörülmények igen rosszak. Ami pedig az egyik legelkeserítőbb felismerés, hogy az élethosszig tartó tanulásban (lifelong learning) majdhogy nem a legrosszabbak vagyunk a vizsgált 82 ország közül.

Forrás: https://www.penzcentrum.hu/karrier/lesujto-adat-a-magyar-tarsadalomrol-aparol-fiura-szall-tovabb-a-szegenyseg.1088069.html

Hírdetés

Egy hozzászólás a “Lesújtó kép a magyar társadalomról: apáról fiúra száll a szegénység”

  1. uniohid said

    : (((

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: