Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Mérgező vegyületeket termel a napsütötte aszfalt

Posted by Suggestor - 2020. július 20. hétfő

Átvéve az index.hu-ról

Tóth Balázs

2020.07.19. 19:16

A Floridai Állami Egyetem kutatói kimutatták, hogy a napnak és víznek kitett aszfalt potenciálisan mérgező vegyületeket bocsát a környezetbe.

Korábbi tanulmányok alapján ismert volt, hogy az aszfaltburkolatos utak mellett a talajban nagyobb a policiklusos aromás szénhidrogén koncentrációja, amelyek köztudottan rákkeltő hatásúak.

Ryan Rodgers, aki a MagLabnál a kőolajipari alkalmazások és a Jövőbeli Üzemanyagok Intézetének igazgatója, évek óta szerette volna feltárni a mérgező szénhidrogének és (az aszfalt kötőanyaga), a bitumen lehetséges kapcsolatát.

Szerzett egy adag aszfaltot egy helyi útburkoló társaságtól, és bekopogott vele a Floridai Állami Egyetemhez, ahol a pHd-jén dolgozó Sydney Niles és a MagLab vegyésze, Martha Chacón-Patiño belevágtak a kísérletekbe.

Bitumennel bevontak egy üveglapot, vízbe merítették, és egy hétre napszimulátorba tették, miközben rendszeres időközönként mintát vettek a vízből. Kiderült, hogy a napsugárzás hatására a vízben lévő oxigéntartalmú vegyületek kölcsönhatásba léptek a bitumenben megtalálható szénhidrogénekkel, és a fotooxidáció folyamata révén új molekulák keletkeztek. A vízben megtalálták a potenciálisan mérgező vegyületeket.

Hogy biztosak legyenek a napsugarak hatásában, egy másik bitumenes üveglapot teljes sötétségben hagytak a vízben ugyanannyi ideig. Így kiderült, hogy a besugárzott mintában 25-ször több volt a szerves vegyületek mennyisége, mint amit a sötétben hagytak lubickolni.

15 ezer különféle széntartalmú molekulát mutattak ki a vízben…

Azt még vizsgálni kell, hogy ezen anyagok közül mennyi mérgező, de a policiklusos aromás szénhidrogének köztudott tulajdonságai alapján a tudósok úgy vélik, van okuk az aggodalomra, hogy az aszfalt vízben oldódó szennyező anyagokat képes előállítani

(Science Daily)

(szerkesztve)

Forrás: https://index.hu/techtud/2020/07/19/mergezo_vegyuleteket_araszt_a_napsutotte_aszfalt/

Hírdetés

Egy hozzászólás a “Mérgező vegyületeket termel a napsütötte aszfalt”

  1. Névtelen said

    😦

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: