Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Mégis csak szezonális betegség lehet a koronavírus

Posted by Suggestor - 2021. október 23. szombat

Infostart

2021. október 22. 20:58

Egy friss barcelonai kutatás erős bizonyítékokat sorol fel amellett, hogy az influenzához hasonlatosan az új koronavírus is a hőmérséklettől és páratartalomtól függő, szezonális betegség lehet.

A SARS-CoV-2 levegőben történő terjedése jelentős szerepet játszik a kutatók szerint a betegség terjedésében, ezért fontos a levegő higiéniájának javítása is – írják a Nature-ben megjelent cikkben.

Az egyik legfontosabb kérdés a megbetegedéssel kapcsolatosan kezdettől fogva az, hogy az influenzához hasonlóan szezonális vírusként viselkedik-e, vagy az év bármely időszakában ugyanúgy terjed.

A MedicalXpress cikke szerint első elméleti modellezések szerint az éghajlat nem játszik szerepet a terjedésében, mivel a fogékony, a vírussal szemben immunitással nem rendelkező egyének egyelőre túl nagy számban vannak jelen.

Egyes megfigyelések azonban arra utaltak, hogy a kezdeti terjedés Kínában az északi szélesség 30 és 50 fok közötti szélességi sávban zajlott, alacsony páratartalom és alacsony hőmérséklet, 5 és 11 °C közötti értékek mellett.

“Az a kérdés, hogy a koronavírus valódi szezonális betegség-e, egyre inkább központi kérdéssé válik, ami hatással van a hatékony beavatkozási intézkedések meghatározására is” – vélekedik Xavier Rodó, a kutatást végző Barcelonai Globális Egészségügyi Intézet éghajlati és egészségügyi programjának igazgatója és a tanulmány koordinátora.

Mégis van bizonyíték

Rodó és csapata először a hőmérséklet és a páratartalom összefüggéseit elemezte a SARS-CoV-2 terjedésének kezdeti szakaszában öt kontinens 162 országában, még mielőtt a korlátozó intézkedések életbe léptek volna.

Az eredmények szerint a magasabb terjedési arány alacsonyabb hőmérséklethez és páratartalomhoz társult.

A kutatócsoport ezután elemezte, hogy az éghajlat és a betegségek közötti kapcsolat hogyan alakult az idők során, és hogy ez a kapcsolat a különböző területeken konzisztens volt-e.

Azt találták, hogy az első járványhullámok a hőmérséklet és a páratartalom emelkedésével enyhültek, a második hullám pedig a hőmérséklet és a páratartalom csökkenésével kezdődött.

Ez a mintázat azonban a nyáron minden kontinensen megtört.

“Ez több tényezővel magyarázható, többek között a fiatalok tömeges összejöveteleivel, a turizmussal és a légkondicionálással” – magyarázza Alejandro Fontal, az intézet kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

A déli félteke adatai megerősítést adtak

A déli féltekén ugyanezeket az összefüggéseket ismerték fel: az éghajlati hatások 12–18 °C közötti hőmérsékleten és 4–12 g/m3 közötti páratartalom mellett voltak a legnyilvánvalóbbak, bár a szerzők figyelmeztetnek arra, hogy ezek a tartományok tájékoztató jellegűek.

Figyelni kell az időjárásra is

“Összességében eredményeink alátámasztják, hogy a koronavírus valóban szezonális, alacsony hőmérsékleten terjedő fertőzésnek tekinthető, ebben az influenzához és egyéb koronavírusokhoz hasonló” – mondja Rodó.

Ez a szezonalitás jelentős mértékben hozzájárulhat a fertőzés terjedéséhez, mivel az alacsony páratartalmú körülmények bizonyítottan csökkentik az aeroszolok méretét, ezáltal növelik a szezonális vírusok, például az influenzához hasonló vírusok levegőben történő terjedését.

“Ez az összefüggés indokolja, hogy a beltéri szellőzés javításával hangsúlyt fektessünk a levegő higiéniájára, mivel az aeroszolok hosszabb ideig képesek lebegve fennmaradni” – mondja Rodó, kiemelve, hogy a meteorológiai paramétereket is be kell vonni a védekezési intézkedések értékelésébe és tervezésébe.

Forrás: https://infostart.hu/tudomany/2021/10/22/megis-szezonalis-betegseg-lehet-a-koronavirus-is

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: