Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Nem a resveratroltól élnek tovább, és nem attól egészségesebbek az emberek

Posted by Suggestor - 2014. május 13. kedd

A vörösborban, fekete csokoládéban, bogyós gyümölcsökben található resveratrolról feltételezték, hogy aki ebben a vegyületben gazdag táplálékot fogyaszt, hosszú életű lesz, elkerüli rák és a szív- és érrendszeri betegségek.

Ennek a hiedelemnek a kiindulópontja az úgynevezett ‘francia paradoxon’ volt – ami annyit tesz, hogy koronáriás szívbetegség ritkán fordul elő a franciák között, magas koleszterin- és telített zsírtartalmú étrendjük ellenére. Ezt a rendszeres vörösbor-fogyasztásnak tulajdonították, ami resveratrolt és más polifenolokat tartalmaz.

“A resveratrol sztori újabb bizonyíték arra, hogy sok a túlzás az egészségre kedvező hatások körül, amelyek nem állják ki a próbát” – mondja Richard D. Semba professzor (Johns Hopkins University), a kutatás vezetője.

“Abból indultunk ki, hogy bizonyos táplálékok fogyasztása előnyös számunkra, mert resveratrolt tartalmaznak. De nem találtunk rá bizonyítékot.”

A negatív eredmény ellenére, Semba professzor nem látja értelmetlennek a vörösbor, a fekete csokoládé és a bogyós gyümölcsök fogyasztását, mert sok embernél csökkentik a gyulladást, és – úgy tűnik – védik a szívet.

“Ezek az előnyök, ha vannak, más polifenolokból vagy más anyagokból eredeztethetők. Ezek komplex táplálékok, amit róluk igazán tudunk, az az, hogy ezek a kedvező hatások valószínűleg nem a resveratroltól származnak.”

Semba professzor egy nemzetközi kutatócsoport vezetőjeként 15 éven át kísérte figyelemmel közel 800 idős (65 év fölötti) emberen a resveratrol hatását, akik Olaszországban, a Chianti régióban éltek. Vizelet-minta elemzéssel állapították meg a résztvevők szervezetének resveratrol-koncentrációját, és megállapították, hogy a legmagasabb resveratrol-koncentrációval rendelkező emberek nem kevésbé halandóak, mint azok, akiknek egyáltalán nincs resveratrol a vizeletében. Sem a gyulladásmarkerek, sem a szív- és érbetegség, sem a rákhalálozás nem volt kapcsolatban a resveratrol-koncentrációval.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-05/jhm-dri050914.php

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .