Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A szemnek fény kell már az anyaméhben is, ahhoz, hogy normálisan fejlődjön

Posted by Suggestor - 2013. január 17. csütörtök

„Ez az eredmény alapjaiban megváltoztatja felfogásunkat arról, hogyan fejlődik a retina” – mondja Richard Lang, a cincinnati Gyermekkórház kutatója, a Nature folyóiratban megjelent írás társszerzője.

„Azonosítottunk egy fényre adott reakciót, amely a retinában levő idegsejtek számát befolyásolja. Ez összefüggésben van a szemben kifejlődő érrendszerrel. A főbb szembetegségek egy jó része – érbetegség.”

A kutatók jelenlegi eredményeiket egereken kísérletezve érték el.

„Az egér szemfejlődésének számos fázisa a születés után történik. Emiatt gondoltuk, hogy ha a fénynek szerepe van a szem fejlődésében, az csak a születés után lehet.”

De ez a kutatás megmutatta, hogy az újonnan felfedezett, fényre adott válasz csakis a terhesség alatt mehet végbe: ez egy olyan, gondosan koreografált program, amiből egészséges szem jön létre.

Fontos, hogy megfelelő számú foton érje az anya testét a terhesség vége felé.

A fotonok egy fehérjét – a melanopszint – aktiválnak, mégpedig közvetlenül a magzatban, nem az anyában, elindítják a szemben a vérerek és a retinális idegsejtek normális fejlődését.

A fény úgy működik, hogy korlátozza a retinában formálódó vérerek számát – a retinális idegsejtek érdekében, amelyeknek nagy mennyiségű oxigénre van szükségük. Amikor a koraszülötteknél retinopátia alakul ki, a retinában a vérerek szinte korlátlanul növekednek, ami a szem normális fejlődését akadályozza, és extrém esetben súlyos szemkárosodást és akár vakságot is okozhat.

A melanopszin fehérje az egérben is, az emberben is jelen van a terhesség idején. A kutatók most olyan irányban folytatják a munkát, hogy megismerjék, hogyan befolyásolja a fényre adott válasz a koraszülöttekben a retinopátiát, esetleg más szembetegségeket.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-01/cchm-led011513.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: